Доступність посилання

ТОП новини

У Південній Кореї обрали нового Президента: чи варто сподіватись на економічне піднесення?


Дар’я Марченко Київ, 20 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Президентом Південної Кореї став представник консервативної партії І Мйон Бак. Його перемога на виборах означає повернення опозиційної «Великої країни» до влади вперше за останні 10 років. Найближчий суперник І Мйон Бака, висуванець ліберальних сил, колишній журналіст Чон Дон Йон визнав свою поразку.

У перемозі І Мйон Бака майже не було сумнівів, адже впродовж усієї передвиборчої кампанії він вів перед в опитуваннях громадської думки. У своїй програмі колишній мер Сеула зробив наголос на поліпшення добробуту громадян.

Не можна сказати, що за 5 років перебування при владі нинішнього Президента Но Му Хйона економіка Південної Кореї зазнала занепаду, однак підвищились ціни на житло і рівень безробіття. Натомість новий лідер держави обіцяє збільшити економічний зріст до 7% на рік, створити нові робочі місця і у 2 рази підвищити прибуток на душу населення – до 40 тисяч доларів на рік. Це дозволить Південній Кореї піднятись з 13 до 7 позиції у рейтингу держав із найбільш розвиненою економікою.

«Зараз ми повинні змінити режим, який існував останні 10 років. Я вірю, що таку зміну мають здійснити самі громадяни своїми зусиллями», – заявив обраний голова держави.

І Мйон Бак виступає також за залучення іноземних інвестицій у місцеву економіку, зміцнення зв’язків зі США і твердішу політику щодо Північної Кореї. Він, однак, погодився надати сусідній державі матеріальну допомогу, якщо вона припинить розвиток ядерної програми.

Уперше в історії Південної Кореї Президент перебуває під слідством

Тим часом, парламент Південної Кореї проголосував за початок незалежного розслідування щодо нового Президента, якого підозрюють в ухилянні від сплати податків і махінаціях на фондовій біржі у 2001 році.

Комісія має зробити висновок до лютого, коли спливає термін дії повноважень Но Му Хйона і має відбутись інавгурація нового лідера держави.

Кар’єра І Мйон Бака: крізь терни до зірок

У день виборів І Мйон Бак, батько трьох дітей, бізнесмен і політик, відсвяткував 66-й день народження. Він з’явився на світ у японському місті Осака, навчався в університеті південнокорейського Сеула і, перш ніж стати мером столиці, тривалий час працював у концерні Hyundai, причому був наймолодшим виконавчим директором за всю історію будівельного підрозділу всесвітньо відомої корпорації.

За вміння орудувати великими проектами і бізнесову хватку його прозвали «Бульдозером». Громадяни Південної Кореї сподіваються, що саме ці якості стануть у пригоді новому Президентові під час найбільшого в його житті будівництва – розбудови країни.
XS
SM
MD
LG