Доступність посилання

ТОП новини

Шевчук замість Головатого: нові кандидати на посаду судді Європейського суду з прав людини


Кирило Булкін Київ, 20 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні Україна подала до Ради Європи список з трьох кандидатів на посаду судді Європейського суду з прав людини. Обрати суддю з цих трьох кандидатур – прерогатива Парламентської Асамблеї Ради Європи. Однак вибір буде непростим, адже наявна колізія: Україна скасувала результати попереднього конкурсу й провела другий.

Прізвища трьох переможців конкурсу оголосив новий голова конкурсної комісії, від позавчора – міністр юстиції Микола Оніщук:

«Конкурсна комісія визначила: визнати переможцями конкурсу Мармазова Василя Євгеновича, заступника міністра внутрішніх справ України, який набрав 8 голосів; Шевчука Станіслава Володимировича, професора кафедри публічного права юридичного факультету Міжнародного Соломонового університету, який набрав 13 голосів; Ютківську Ганну Юріївну, юриста Європейського суду з прав людини – 10 голосів».

Специфіка ситуації полягає в тому, що раніше Україна вже подавала список з трьох кандидатів за результатами конкурсу, проведеного 26 квітня цього року. Тоді найбільшу кількість голосів набрали Ганна Ютківська, Василь Мармазов та Сергій Головатий. Однак результати конкурсу відкликав Президент України – як сказано в Указі, «у зв’язку з численними зверненнями громадськості та Ради суддів України щодо допущених порушень під час проведення національного конкурсу з добору кандидатур від України на посаду судді Європейського суду з прав людини».

Лише один новий кандидат

Цей указ створив для ПАРЄ непросту колізію, наголошує експерт-правозахисник Людмила Коваль: «Ситуація виникла непроста для України і для Парламентської Асамблеї Ради Європи: що робити далі з конкурсом — визнавати його чи не визнавати? Оскільки указ є чинним, то зрозуміло, що в Україні всі ми мусимо його виконувати. Інша справа, що для ПАРЄ цей указ не має ніякого значення».

Розв’язати проблему до певної міри допомогло те, що один із кандидатів – Василь Мармазов – зняв свою кандидатуру «з особистих причин». Оскільки кандидатів обов’язково має бути троє, ПАРЄ ухвалила рішення про перенесення виборів судді Європейського суду від України на січень 2008 року. Однак у цьому рішенні Україні було запропоновано внести третю кандидатуру замість Василя Мармазова; натомість, у Києві (відповідно до Указу Президента) провели другий конкурс, серед переможців якого знову ж таки Мармазов та Ютківська, і лише один новий кандидат: Станіслав Шевчук замість Сергія Головатого.

«Соломонових рішень може бути багато»

Людмила Коваль зазначає, що ПАРЄ може в цій ситуації діяти різними способами: «Соломонових рішень може бути багато. Наприклад, у зв’язку з тим, що два переможця другого конкурсу – це ті самі люди, які були в списку переможців першого конкурсу, можливо, когось з них і виберуть».

Один з кандидатів, що перемогли в другому конкурсі – Станіслав Шевчук – вважає, що багато залежить від узгодженості дій української дипломатії.

Станіслав Шевчук: «Тут уже ситуація – як дипломатичні канали будуть працювати і як Парламентська Асамблея. Все ж таки в міжнародному праві, я вважаю, що Президент мав повноваження видавати указ, оскільки він є глава держави і здійснює керівництво зовнішньополітичною діяльністю».

Міністр юстиції Микола Оніщук запевняє, що українські дипломати, а також Міністерство юстиції та Президент будуть діяти узгоджено, представляючи свою позицію перед Радою Європи.

Третій (останній) термін перебування на посаді нинішнього судді Європейського суду з прав людини від України – Володимира Буткевича закінчився 30 жовтня 2007 року.
XS
SM
MD
LG