Доступність посилання

ТОП новини

До «шенґенської зони» від початку сьогоднішнього дня увійшли ще 9 країн


Список, який тепер налічує 24 члени, поповнили Естонія, Латвія, Литва, Мальта, Польща, Словаччина, Словенія, Угорщина та Чехія. Опівночі скасували контроль на наземних та морських кордонах між цими країнами та попередніми 15 учасниками Шенґенської угоди.

Список, який тепер налічує 24 члени, поповнили Естонія, Латвія, Литва, Мальта, Польща, Словаччина, Словенія, Угорщина та Чехія.

Опівночі скасували контроль на наземних та морських кордонах між цими країнами та попередніми 15 учасниками Шенґенської угоди.

Учора й сьогодні з цієї нагоди в Європі відбуваються святкування на кордонах, на яких припинено контроль.

В аеропортах прикордонний контроль на рейсах усередині розширеної «шенґенської зони» існуватиме ще до кінця березня наступного року, але правила пересування на всіх внутрішніх кордонах цієї зони будуть однакові.

Зокрема, громадяни всіх країн зі складу ЄС та «шенґену» зможуть подорожувати до будь-якої з країн простору, не проходячи контроль на кордоні.

А для громадян країн із-поза меж ЄС та «шенґену», які не мають безвізового в’їзду, розширення «шенґенського простору» означає, що віднині їм доведеться оформлювати єдину візу для всіх його країн.

Міністр закордонних справ Словенії Дімітрій Рупель подякував Португалії, яка головує в ЄС, за її внесок у розширення «шенґену».

«Відкриття кордонів відбувається внаслідок португальського головування. Португалія відіграла основну роль у запровадженні „шенґенської системи“», – заявив Рупель.

Серед іншого, португальські фахівці розробили комп’ютерні заходи, які дали технічну змогу долучити нові країни-учасники до наявної комп’ютерної Шенґенської інформаційної системи першого покоління і тим уможливили їхнє прийняття до «шенґенського простору». Запровадження такої системи другого покоління відкладали вже багато разів, і нині його очікують лише за кілька років.

Матеріали до теми:

• ЄС відсвяткував розширення Шенґенського простору • Розширення шенґенського простору – логічний наслідок падіння берлінської стіни
XS
SM
MD
LG