Доступність посилання

ТОП новини

Уряд Тимошенко: газові перспективи


Тетяна Ярмощук Київ, 21 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Новий уряд – нова газова політика? Кабінет Міністрів аналізує газові домовленості з Росією. Чи вдасться Юлії Тимошенко домовитися з «Ґазпромом» в обхід «РосУкрЕнерго»? І якою буде енергетична політика нового уряду?


Із першого дня появи у ланцюжку постачання в Україну російського газу компанії-посередниці «РосУкрЕнерго», Юлія Тимошенко висловлювалася категорично проти цього. А після підписання останніх українсько-російських газових домовленостей Тимошенко не виключила, що вони можуть бути ревізовані.

Наразі ж перший віце-прем’єр Олександр Турчинов заявляє, що уряд проводить аналіз газових домовленостей з Росією, і лише після цього та проведення певних консультацій можна буде виходити «на новий формат переговорів».

Наразі усунути посередника цілком реально, втім новому урядові не потрібно робити якихось різких кроків, каже в інтерв’ю Радіо Свобода екс-голова «Укртранснафти» Олександр Тодійчук.

«Сьогодні між українським та російським урядами діє угода (правда, вона не завжди виконується) про те, що щороку підписується угода щодо умов постачання нафти та газу в Україну та через Україну. Варто було б повернутися до цих угод, і під час підписання протоколів на зміни по цьому році можна було б ввести прямі постачання. Але зимою не дуже бажано новому урядові збільшувати ризики енергопостачання. Проте цю роботу потрібно розпочати якомога швидше, починаючи вже з січня», – вважає фахівець.

Зміни наразі не на часі

Україна споживає значною мірою середньоазійський газ, який Росія скупила на кілька років наперед, тож розмови про прямі газові контакти не на часі, каже директор енергетичних програм Центру імені Разумкова Володимир Саприкін. Що ж стосується усунення «РосУкрЕнерго», то це можливо не раніше наступного року.

«Ми вже підписали певні документи, у нас є конкретні зобов’язання щодо виконання договорів. Це можливо лише з 2009 року. Тим більше, що „Ґазпром“ заявив про перехід на формульне ціноутворення, тож необхідність використання посередницьких послуг відпадає», – зауважує експерт.

На початку грудня Росія та Україна підписали контракти на постачання газу у наступному році. Ціна змішаного російського та середньоазійського газу – 179,5 доларів за тисячу кубометрів. Це майже на 50 доларів більше, ніж цього року. Натомість Україна збільшила ціну транзиту російського газу своєю територією лише на 50 копійок.

Схема ж постачання сьогодні залишилися незмінною. Україна купує газ через двох посередників: «РосУкрЕнерго» та «Укргаз-Енерго».
XS
SM
MD
LG