Доступність посилання

ТОП новини

Нема грошей – немає й газу, нема й тепла


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 21 грудня 2007 (RadioSvoboda.ua) – Сьогодні компанія «Газ України» має намір обмежити постачання природного газу регіонам, які заборгували найбільше. Список очолює Дніпропетровщина, комунальники якої не доплатили за газ майже чверть мільярда гривень. Через «газові борги» 25-тисячне містечко Вільногірськ на Дніпропетровщині вже без тепла. Депутати міської ради визнали ситуацію «надзвичайною».


6 дитсадків, 5 шкіл, технікум, лікарня, десятки багатоповерхівок. Вільногірськ потерпає від проблем з теплопостачанням.

Комунальники кажуть: газу, який лишився у міста, вистачає тільки на те, щоб підтримувати в комунікаціях мінімальний температурний режим, аби тільки не розмерзлися труби. Коли запаси палива скінчаться, на Вільногірськ може очікувати доля Алчевська.

Однак у компанії «Газ України» на поступки йти не поспішають. Газопостачальники ще з літа попереджали: не буде розрахунків – не буде й газу. Через майже 3-мільйонні борги місцевої тепломережі обсяги газу, які надали Вільногірську на цю декаду, майже на дві третини менші від потреби.

У свою чергу комунальники пояснюють: в усьому винне населення, яке вчасно не розраховується за тепло та гарячу воду. Якщо минулого року рівень проплат сягав 90%, то цього року, після підвищення тарифів утричі, ледь перевищує 40%.

Винні й старі «дешеві» тарифи?

Перекладають провину й на міську владу – мовляв, не поспішала підвищувати тарифи до рівня економічно обґрунтованих, говорить заступник директора міської тепломережі Наталя Немченко.

«Передусім – несвоєчасне ухвалення нових тарифів. Якби тарифи ухвалили раніше, то ми б накопичували гроші за серпень-вересень і могли б їх використати на придбання газу в листопаді-грудні. А так серпень-вересень діяли старі тарифи, і ми втратили 1 мільйон 600 тисяч гривень», – пояснює вона.

За словами комунальників, щоб погасити «газові» борги, вони розраховують на бюджетні дотації, коштом міської скарбниці міська влада, мовляв, має залагоджувати проблему, що виникла через зволікання із затвердженням нових тарифів.

Сьогодні ж у столиці вільногірські посадовці знову вестимуть переговори з керівництвом компанії «Газ України», домагаючись відтермінування боргів.

Дальші проблеми Вільногірська

Між тим у місті знову загострився конфлікт між гілками влади: учора на позачерговій сесії депутати міської ради зажадали відставки міського голови і заявили, що здатні самі керувати ситуацією у Вільногірську.

Міський голова Олександр Сокіл вже більше як місяць перебуває на лікарняному.

А тим часом у місті створена робоча комісія для підготовки референдуму про його відставку.
XS
SM
MD
LG