Доступність посилання

ТОП новини

Курбан-байрам – свято жертвоприношення і смачних чебуреків


Володимир Притула Сімферополь, 21 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Криму святкують Курбан-байрам – мусульманське свято жертвоприношення. Сьогодні в автономній республіці для більшості мусульман вихідний день. Як відзначають це одне з двох найбільших мусульманських свят і як до нього ставляться немусульмани?

Кебір-джамі - мечеть у Сімерополі
(RadioSvoboda.Ua)
Святковий намаз і цьогорічного Курбан-байраму пройшов у Сімферополі в спортивному залі – в адміністративному центрі Криму й досі немає Соборної мечеті. 70-літній Якуб-ефенді не журиться, він каже: раніше і так не можна було молитися.

«Для мусульман можна молитися де завгодно, навіть у церкві можна. Лише треба по-своєму молитися, дотримуватися своїх звичаїв», – вважає Якуб-ефенді. Сьогодні він приніс у жертву молодого баранця і дві третини м’яса віддав родичам та бідним – як милостиню.

«Щоб усе було спокійно на нашому півострові!»

25-літня Ліля називає найважливіше, на її думку, у цьому святі. «Саддаха – милостиня і святковий намаз. Дай Бог сил і здоров’я цього дня. І щоб усе було спокійно на нашому півострові!», – побажала Ліля-ханум. Сьогодні вона відвідує з гостинцями бабусю, яка мешкає у сусідньому Білогірському районі. А ось її подруга Севіля каже, що без кураб’є і чебуреків Курбан-байрам не обійдеться.

«Традиція така, що ми три дні ходимо в гості, до нас приходять. Ми готуємо національне солодке печиво – кураб’є. А що стосується обіду – то це обов’язково чебуреки», – розповіла Севіля-ханум.

Як готують кримськотатарські чебуреки?

Гульнара Чилінгірова – відома і дуже заклопотана газетними справами журналістка, але рецепт чебуреків знає. Ним по секрету поділилася з Радіо Свобода.

Гульнара Чилінгірова: «Замішуємо на воді круте тісто. І трошки воно має постояти. Фарш робимо з баранини чи яловичини. І м’ясо обов’язково має бути іллял – освячене, яке не торкалося свинини і різалося чистим освяченим ножем. Додаємо подрібнену цибулю, кріп, сіль і перець за смаком. Тісто розкочуємо тонко, невеликими млинцями діаметром 10 сантиметрів. Викладаємо на них фарш, складаємо, заліплюємо, обрізаємо такими зубчиками і смажимо на добре розпеченій олії. Коли вони стають золотистими і такими повітряними, перевертаємо на інший бік і знімаємо зі сковороди. Так виходять справжні кримськотатарські чебуреки!».

«Святкую і мусульманські, і християнські свята»

Кримськотатарські чебуреки цінує і більшість кримчан-немусульман, навіть, якщо про Курбан-байрам вони знають небагато. Валерій Дарг – етнічний росіянин і з повагою ставиться до Курбан-байраму не лише через смачні чебуреки.

«Я ставлюся позитивно до цього свята, оскільки за Курбан-байрамом стоїть дуже і дуже далека традиція жертвоприношення. Вона має моральний, гуманістичний початок. Я, наприклад, святкую і мусульманські, і християнські свята», – сказав Валерій Дарг і висловив побажання, щоб вихідний на Курбан-байрам та Ораза-байрам був для всіх громадян, а не тільки для мусульман. І є ж приклад – Різдво і Великдень. Це, на його думку, зближатиме людей різного віросповідання.
XS
SM
MD
LG