Доступність посилання

ТОП новини

Нова якість влади чи блукання по колу: чи зміниться щось з приходом уряду Тимошенко? (прес-клуб Радіо Свобода)


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на Ваш комп''ютер для подальшого прослуховування, слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку «завантажити» та вибрати «Save Target As...» або «Зберегти Об''єкт Як...» та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Гості Свободи: Діана Дуцик - журналіст, політичний оглядач; Олександр Мартиненко - журналіст, президент інформаційної агенції «Інтерфакс Україна»

Розшифровка ефіру з’явиться протягом години. Поки що доступним є лише аудіозапис програми.

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)

Юлія Жмакіна: Я з самого ранку тему намагалася якось сформулювати: “Нова якість влади чи блукання по колу: чи зміниться щось з приходом уряду Тимошенко?”

Але я так розумію, що переформулювати можна таким чином: нова якість влади чи нова якість Юлії Володимирівни Тимошенко?


Ведуча: Юлія Жмакіна
Діана Дуцик: Для мене поки що нова якість Юлії Тимошенко не проявилася.

Але я вважаю, що вона проявиться в наступному році, і буде полягати це в тому, що попереду президентські вибори. Очевидно, Юлії Володимирівні потрібно буде працювати над тим, щоб додавати собі балів і відвойовувати все більше, скажімо, якоїсь території.

Території світла.

Діана Дуцик: Так.

Очевидно, ключовим моментом у її діяльності будуть соціальні питання, тобто це те, що зараз вже обговорюється, викликає дискусію: виплати по заощадженнях, можливе знову ж таки питання призову, в якому буде опонувати Юлії Володимирівні, напевне, Єхануров...

Всі соціальні питання, оскільки саме на них можна заробляти бали, скажімо так.

Олександре, Ви також так вважаєте, що нової якості самої Юлії Володимирівни ми не отримали, можливо, нової якості влади? Олександр Мартиненко: Я думаю, що ми отримаємо, тому що в порівняні з 2005 роком змінилося багато чого.

Згадайте, тоді прийшла Юлія Володимирівна, вона була сама по собі, люди у фракцію БЮТ масово почали поступати тільки в січні 2005 року. Як відомо, там збільшилася фракція в разів зо три місяців за два. Тому люди були нові, в уряд вони не попали ще тоді, впливу на уряд ніякий не мали. Зараз ці люди вже 2,5 роки у фракції перебувають. Я маю на увазі ті солідні вже, з бізнесом, зі зв’язками...

І спонсори передвиборної...

Олександр Мартиненко: І вони теж, мабуть.

Так от, вони вже є. І головна проблема для неї зараз буде одна: у неї є стратегічна мета, і всі розуміють, яка.

Не будемо називати, яка у неї мета.

Олександр Мартиненко: Не будемо. А вона ж є.

У неї є люди, які працюють, в яких є певні тактичні завдання, перед ними стоять.

Оці дві речі, то їх треба узгодити: інтереси її як політика і інтереси їх як (я не кажу, що як бізнесменів, тому що вони депутати всі), скажімо, людей, які мають конкретні інтереси в економіці. Наскільки це все буде узгоджено, то від цього дуже багато залежить у неї на майбутнє.

Олександре, але от що цікаво? Вчора, мабуть, багато наших слухачів дивилися на виступ Юлії Володимирівни по одному з недержавних телеканалів, і там жодного посилу, здається, до тих людей, яких Ви згадували, не було. Апелювала Юлія Володимирівна якраз лише до людей, до єдиної партії.

Сергію, яка твоя точка зору: отримали все-таки ми нову версію, перезавантажену, Юлії Володимирівни, чи, можливо, все пішло на користь — і нова якість влади взагалі, тобто сильна опозиція, добре структурована влада, відкрита?


Сергій Руденко: Коли я вчора включив один із телеканалів і побачив Юлію Володимирівну, я думав, що це або напередодні президентських виборів, або напередодні Нового року. Я навіть не зрозумів, чому Юлія Володимирівна звертається до народу.

Потім уже збагнув, що в принципі вона хоче якось донести декларативно своє бажання. Хоча це виглядало як виступ Президента. От у мене було таке враження.

А як ти ставишся до такого варіанту?

Тут питання до медій, скоріш за все, що ось так недержавний телеканал пускає звернення прем’єр-міністра.


Сергій Руденко: Я думаю, що взагалі виступ Юлії Тимошенко на будь-якому телеканалі може підняти рейтинг цього телеканалу. Це перше.

Діана Дуцик
Олександр Мартиненко: Куди ще піднімати його?

Сергій Руденко: Власник телеканалу зараз номінується, наскільки я так чув, на посаду голови Митної служби...

Олександр Мартиненко: Кажуть.

Сергій Руденко: Кажуть люди, так.

Це Валерій Хорошковський. Давайте озвучувати це слухачам.

Сергій Руденко: Тому в принципі, можливо, через це Юлія Тимошенко і вийшла на цьому телеканалі. Відомо, що цей телеканал дуже рейтинговий в Україні, має дуже добре покриття, тому в принципі тут питань жодних немає.

Про якість Юлії Володимирівни? Я думаю, що Юлія Володимирівна зараз буде не в простій ситуації.

По-перше, є все-таки сильна опозиція у вигляді Партії регіонів. Коли вона прийшла в лютому 2005 року, ця опозиція чекала, що з нею зробить Віктор Ющенко. Нічого з цієї опозиції Віктор Ющенко не зробив, вона була розпорошена ця опозиція. Тепер ця опозиція навіть свій тіньовий уряд чи опозиційний уряд створила...

От пан Мартиненко нам пояснював, що він не тіньовий.

Олександр Мартиненко: Ну, вони так кажуть, що він не тіньовий, що він опозиційний.

Чому не тіньовий? Бо, я думаю, вони хотіли уникнути цього співставлення з «воїнами світла» Юлії Володимирівни, що, нібито, ті «світлі», а ми «темні». Там «ночной дозор» - «дневной дозор».

Сергій Руденко: По-третє, Юлія Тимошенко прийшла зараз, напередодні президентських виборів. Тоді вона прийшла після президентських виборів, тепер треба розуміти, що у Юлії Володимирівни ще один конкурент на цьому полі з’явився — Арсеній Петрович Яценюк.

Тому в принципі і про те, що вже сказав Олександр...

А чи справді виникне серйозний опонент, а чи все-таки є враження, що вона оцей тиждень всіх переграла?

Діана Дуцик: Ні, в мене немає враження, що вона всіх переграла.

Але в плані Яценюка, то я теж хочу сказати, що тут про нову якість можна говорити в тому сенсі, що є нова система координат. Зокрема, поява Яценюка як спікера, вона трішечки міняє цю систему координат. Тобто, цей спікер все-таки буде відрізнятися від того спікера, що був раніше.

Ну, кожен спікер відрізняється від того, що був раніше.

Діана Дуцик: І вже зараз починають говорити про далеку перспективу Арсенія Яценюка. Я не впевнена, скажімо, що він буде прямим конкурентом Юлії Володимирівни на президентських виборах. Це питання дискусійне...

Сергій Руденко: Він може бути технічним кандидатом.

Діана Дуцик: Але, очевидно, тут він буде відігравати свою роль, скажімо, в розкладах.

Олександр Мартиненко: По-перше, я ще раз нагадаю, що в 2005 році в неї теж була передвиборна ситуація, в неї попереду були парламентські вибори. І я просто знаю, що багато речей, з яких вона робила, вона робила саме з оглядом на них.

До речі, воно спрацювало. Бо всі підвищення зарплат, всі підвищення пенсій, в кінці-кінців все, що було, видатки бюджету були спрямовані кому? На допомогу людям. І люди це в 2006 році певним чином оцінили.

А зараз? Ясна річ, що зараз буде теж саме.

Інша справа, що просто вибори інші і ціна їх значно вища, ніж тоді. Тому, звичайно, коли вона говорить людям, що ми будемо піклуватися про вас, маючи на увазі аудиторію того самого телеканалу, про який ми зараз ніяк не можемо згадати, але вона дуже велика, а його дивляться, ясна річ, люди, в тому числі, скажімо так, незаможні (ну, покриття велике і рейтинг великий), тому звернення було до них, вона для них буде дуже багато робити, вона не бреше. Це треба зрозуміти. Вона дійсно буде дуже багато робити для незаможних людей.

Все, що можна, всі гроші, які будуть з’являтися в бюджеті, я не знаю від чого там: від реприватизації, від надходжень, від «Укртелекому» — вони будуть спрямовані туди, що б там не казали, до речі, її колеги по фракції, в тому числі кудись там перерозподілити. Ні, цього не буде, ніхто не буде там собі викачувати гроші.

Мета цього? Ну, людям від цього насправді... Знаєте, я так кажу, якщо йде передвиборна кампанія. Від того, що хтось там може казати, що купує голоси, то, ну, люди отримали гроші? Отримали. Їм стало краще? Стало краще. Ну, і слава Богу!

А те, що вони потім за неї проголосують відповідним чином... Ну, проголосують, звичайно.

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG