Доступність посилання

ТОП новини

Перший день сусідства з Шенґеном очевидних змін в роботу прикордонного пункту «Ужгород-Вишнєнємецке» не приніс


Кілька автомобілів перед шлагбаумом на українсько-словацькому кордоні. І прикордонники і митники кажуть, що наразі змін не відчувають, працюють у звичному режимі.

Прикордонний пункт «Ужгород-Вишнєнємецке». 21 грудня 2007 р.
Кілька автомобілів перед шлагбаумом на українсько-словацькому кордоні. І прикордонники і митники кажуть, що наразі змін не відчувають, працюють у звичному режимі.

Начальник Міжнародного автомобільного пункту пропуску «Ужгород» Георгій Імедашвілі зазначив: «На даний час жодної інформації зі Словаччини щодо змін чи доповнень до діючих угод не надходило. Громадян України, які виїжджають з України до Словаччини, їдуть без перешкод, проблемних питань не вникало».

Прикордонники й митники заявляють: від 70 до 90 відсотків громадян, які перетинають кордон в цьому пункті пропуску – жителі Словаччини. Для них візи непотрібні, бо Україна надала їм право безвізового режиму.

А ось самі українці, яких в пункті пропуску одиниці, вже переймаються питаннями Шенґенських віз та свого майбутнього.

33-річний ужгородець на ім’я Василь розповів, що їздить за кордон доволі часто, але зараз не знає, чи його пропустять, бо має лише польську візу: «Я боюся, що мене повернуть, не пустять. Я буду робити карточки малого прикордонного руху, вони дійсні в 50-кілометровій зоні, коштують всього 20 євро».

Для багатьох закарпатців потрапити за кордон стане легше після отримання дозволів на перетин кордону в режимі малого прикордонного руху. Угоду про це Україна підписала з Угорщиною, а вчора аналогічну парафувала зі Словаччиною.

До «шенґенської зони» від початку сьогоднішнього дня увійшли ще 9 країн.

Список, який тепер налічує 24 члени, поповнили Естонія, Латвія, Литва, Мальта, Польща, Словаччина, Словенія, Угорщина та Чехія.

Матеріали до теми:

• ЄС відсвяткував розширення Шенґенського простору • Розширення шенґенського простору – логічний наслідок падіння берлінської стіни
XS
SM
MD
LG