Доступність посилання

ТОП новини

Юлiя Тимошенко: Новий уряд наново розслiдує причини аварiї на донецькiй шахтi iм. Засядька


Виступаючи у недiлю в Донецьку перед сiм''ями загиблих на шахтi, Прем''єр-міністр пiддала критицi висновки i документи комiсiї попереднього уряду, яка займалася розслiдуванням аварiї. «У висновках немає жодного слова, яке могло б говорити про реальнi причини», – сказала Юлія Тимошенко. Прем’єр зазначила, що пiд час спiлкування з великою кiлькiстю фахiвцiв у вугiльнiй сферi вона з''ясувала, що на шахтi iм. Засядька «значно перевищено iнтенсивнiсть працi» – приблизно в 3 рази. За її словами, це призводить «до недостатньої дегазацiї» шахти.


Виступаючи у недiлю в Донецьку перед сiм''ями загиблих на шахтi, Прем''єр-міністр Юлiя Тимошенко пiддала критицi висновки i документи комiсiї попереднього уряду, яка займалася розслiдуванням аварiї.

«У висновках немає жодного слова, яке могло б говорити про реальнi причини», – сказала Тимошенко.

Прем’єр зазначила, що пiд час спiлкування з великою кiлькiстю фахiвцiв у вугiльнiй сферi вона з''ясувала, що на шахтi iм. Засядька «значно перевищено iнтенсивнiсть працi» – приблизно в 3 рази. За її словами, це призводить «до недостатньої дегазацiї» шахти.

Юлiя Тимошенко також вiдзначила недостатню оснащенiсть шахт датчиками, що сигналiзують про небезпеку.

Голова уряду заявила про намiр уряду розiбратися, хто затверджував плани i темпи розробки лав.

Прем''єр проiнформувала присутнiх про формування нового складу урядової комiсiї з розслiдування причин аварiї на чолi з першим вiце-прем''єром Олександром Турчиновим i намiр створити технiчну комiсiю, яка наново розслiдує причини аварiї.

«Я хочу витягнути на поверхню кожен факт, кожну деталь», – наголосила Юлія Тимошенко.

За її словами, найближчими днями в Донецьку дiятиме робоча група Мiнiстерства працi i соцiальної полiтики на чолi з мiнiстром Людмилою Денисовою, яка займеться питанням компенсацiї i соцiального забезпечення сiмей загиблих шахтарiв.

Прем’єр також наголосила, що у вугiльнiй сферi України зараз панує хаос.

«Створено таку систему, яка видавлює з шахтаря все, що можна видавити, i не захищає його», – сказала Юлія Тимошенко, зазначивши, що має намiр узяти пiд особистий контроль ситуацiю у вугiльнiй сферi.

Прем''єр-міністр також висловилася проти закриття шахти ім. Засядька, зазначивши, що держава знайде можливість відродити її.

******** 18 листопада 2007 на шахтi сталася найбiльша за роки незалежностi України трагедiя – в результатi вибуху метано-повiтряної сумiшi загинув 101 гiрник (один з них помер у лiкарнi), 10 тiл загиблих досi не пiднято на поверхню.

1 грудня на шахтi знову стався вибух – 47 гiрникiв були госпiталiзовані.

Третiй вибух стався 2 грудня – пiд час проведення робiт по зведенню перемичок по iзоляцiї пласта – загинули 5 працiвникiв гiрничо-рятувальної служби.
XS
SM
MD
LG