Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко хоче дружити з Москвою? Чи справді Путін мільярдер? (Огляд європейської преси)


Василь Зілгалов Прага, 24 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Європейська преса продовжує аналізувати можливі зміни у російсько-українських відносинах з приходом до влади нового уряду на чолі Юлією Тимошенко. Не сходить зі сторінок газет і тема можливого багатомільярдного статку російського президента Владіміра Путіна.

Впливова «Файненшел Таймс» розмірковує на тему, як прозахідний уряд України на чолі з харизматичною 47-річною Юлією Тимошенко буде «гармонізувати» стосунки Києва і Москви. Газета нагадує, що чимало експертів очікували певного загострення цих відносин у зв’язку з тіньовими газовими структурами, зокрема – «РосУкрЕнерго». Але в інтерв’ю «Файненшел Таймс» Юлія Тимошенко висловила упевненість, що Кремль сам готовий перейти на більш прозорі схеми постачання газу Україні. Тимошенко вказала на публічну згоду щодо цього з боку нинішнього кандидата у президенти Росії Дмітрія Мєдвєдєва, який, на думку багатьох експертів, є, фактично, без «5 хвилин» президентом Росії. Так що на кону доля компанії «РосУкрЕнерго», що зареєстрована у Швейцарії, а співвласники її – російський «Ґазпром», в якому кандидат у президенти Мєдвєдєв є чи не головним чільником, а також українські бізнесмени Дмитро Фірташ та Іван Фурсін.

«Файненшел Таймс» зауважує, що уряд Тимошенко стоїть перед надзвичайно складними економічними завданнями: зупинити технічний дефолт «Нафтогазу України», ухвалити новий бюджет і подолати захмарну інфляцію української економіки. Згадана газета висловлює сумнів з приводу того, що новій владі вдасться без труднощів дати раду цим гострим проблемам, особливо, коли уряд Тимошенко «підпирає» така потужна опозиція, як «запасний уряд» Віктора Януковича.

Чи має Путін 40 мільярдів американських доларів?

Лондонська «Індепендент» не дуже довіряє твердженням російського політолога Станіслава Бєлковского, який наполягає на тому, що Владімір Путін володіє активами у 40 мільярдів доларів США. Газета наводить характеристики відомих політологів, які називають Бєлковского «провокатором», який невідомо на кого працює. Але, разом з тим, «Індепендент» висловлює міркування, що «люди з оточення Путіна, без сумнівів, контролюють величезні фінансові суми» і напередодні виборів у Росії відбувається активізація боротьби за їхній перерозподіл. «Індепендент» називає у зв’язку з цим ім’я одного з кремлівських закулісних політико-фінансових «ляльководів» – колишнього резидента КДБ в Африці Ігоря Сєчіна.

Грузинська влада і опозиція обвинувачують одна одну у змовах

Лондонська «Таймс» пише, що грузинському олігархові і кандидатові у президенти Грузії Бадрі Патаркацішвілі загрожує замах на його життя. У статті йдеться про запис розмови одного з чиновників грузинської поліції з імовірним убивцею. А влада в Тбілісі у той же час оприлюднює заяву Герпрокурора про нібито причетність Патаркацішвілі до антидержавної змови. І все це відбувається за лічені дні до президентських виборів у Грузії, що призначені на 5 січня.
XS
SM
MD
LG