Доступність посилання

ТОП новини

В''ячеслава Чорновола у 32 роки хрестив майбутній Патріарх Володимир


Галина Добош Івано-Франківщина, 24 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У 32 роки, після першого дворічного ув’язнення, В''ячеслав Чорновіл прийняв обряд хрещення. Було це у с. Космач Косівського району. Хрестив його священик місцевої церкви Петра і Павла о. Василь Романюк, що згодом став Патріархом Володимиром.

Погруддя Чорноволу в Івано-Франківську, встановлене на розі вулиць Січових Стрільців і Чорновола
(RadioSvoboda.Ua)
Серцем Гуцульщини називають с. Космач. Відомий дисидент Валентин Мороз називав його «бастіоном українського опору». Цими гірськими стежками ходив народний месник Олекса Довбуш, у цьому селі його було вбито. У 1940-50-х роках тут найдовше протрималися боївки повстанців. 70-ті роки були дисидентськими: у Космачі бували Валентин Мороз, Іван Світличний, Алла Горська, Опанас Заливаха, Михайло Осадчий, подружжя Калинців, В''ячеслав Чорновіл. Місцевим священиком тоді був майбутній Патріарх Володимир, до якого у космацьких людей особливе ставлення.

Любов Варсавюк працює завідувачкою бібліотеки у Космачі. А вдома створила приватний історико-краєзнавчий музей свого села.

Любов Варсавюк: «Музей займає три великі зали, і самий більший зал я присвятила Патріарху України Володимиру. Я знала його особисто, то була надзвичайно добра, розумна людина. І він мені розказував про Олеся Гончара «Собор», про Чорновола розказував, про Осадчого, про Миколу Руденка. І якраз Чорновола священик Романюк хрестив у Космачі».

Це був 1969 рік. Звісно, хрещення проходило таємно. Хресними батьками були космацька вчителька Пазуня Трутяк і друг та соратник Чорновола Михайло Косів.

Космач не раз був дотичним до долі В''ячеслава Чорновола. За публічний протест проти політичних арештів у вересні 1965 року у кінотеатрі «Україна» на прем’єрі фільму «Тіні забутих предків» його було викинуто з роботи, виключено з аспірантури – а саме у Космачі знімав цей фільм Сергій Параджанов. У 1989 році Чорновіл як представник РУХу приїжджав у це село на відкриття пам’ятника Олексі Довбушу. У липні 1995-го він був серед тих, хто прийшов провести в останню путь Патріарха Володимира і як народний депутат намагався зупинити побиття людей у Києві – той день увійшов в історію України як «чорний вівторок».

«Все більше людей починають розуміти його роль в історії України»

Більше 15 років тому з В''ячеславом Чорноволом познайомився Іван Шовковий, тоді керівник Івано-Франківської крайової організації РУХу, який упродовж 10 років був членом центрального проводу цієї партії. Пан Шовковий зазначає, що ми лише зараз починаємо усвідомлювати велич цієї людини і його значення для України.

Іван Шовковий: «Він зробив і для РУХу, і для України дуже багато. Я думаю, що ми ще на сьогодні до повної міри не оцінили його. Дуже шкодую, що ми тоді не зрозуміли В''ячеслава і не підтримали (хоча ми тут підтримали), коли він балотувався на посаду Президента України. І вважаю, що ми б мали сьогодні зовсім іншу Україну. Останнім часом я побачив тенденцію, що загальна думка все більше схиляється перед Чорноволом, все більше людей починають розуміти його роль в історії України».

На Івано-Франківщині народний дім у Косові, кілька шкіл носять ім’я В''ячеслава Чорновола. Два роки тому в Івано-Франківську було встановлене йому бронзове погруддя.

Сьогодні виповнюється 70 років від дня народження В''ячеслава Чорновола, який загинув за незрозумілих обставин під час автомобільної аварії 4 квітня 1999 року.

Матеріали до теми:

• Про що говорить ім’я В’ячеслава Чорновола в Україні сьогодні? (До 70-ліття від дня народження)
XS
SM
MD
LG