Доступність посилання

ТОП новини

Синдром хронічної втоми або суто офісна недуга


Марічка Набока, Надія Шерстюк Зниження працездатності, м’язова слабкість, погіршення настрою й елементарне небажання вставати зранку з ліжка. Що це: зимовий ритм людського організму чи симптоми новітньої недуги, так званого синдрому хронічної втоми, який у першу чергу вражає людей, зайнятих інтелектуальною працею?

ГЛАС НАРОДУ:
Чи знаєте ви, що є така хвороба "синдром хронічної втоми"? Чи пішли б ви до лікаря зі скаргою на постійну втому?
Дмитро, актор - каскадер:
- Це не хвороба, бо це можна вилікувати хорошою їжею, хорошим сном.
Оксана, маркетолог:
- Я чула про цей синдром. Думаю, він буває у людей старшого віку, які просто не відпочивають.
Станіслав, системний адміністратор:
- Я б не пішов до лікаря. Адже можна просто більше відпочивати — і все.
Олена, студентка:
- Які б не були проблеми в житті, завжди треба знаходити час для себе, для відпочинку.
Олег, художник:
- У мене такого немає, вважаю, що це проблема великих міст. Якщо є така недуга, треба йти до лікаря.
Група ризику

(AFP)
Молоді, успішні, перспективні українці, котрі звикли проводити на роботі за комп’ютером по десять-дванадцять годин, ризикують заплатити за кар’єрне зростання й матеріальне благополуччя своїм здоров’ям. Саме їх, за твердженням лікарів, найчастіше вражає синдром хронічної втоми.

Отже, молода людина до тридцяти років, переважно жіночої статі, що мешкає в місті і більшу частину свого дня проводить за комп’ютером, — ось узагальнений портрет потенційної жертви синдрому хронічної втоми.

А от люди, які працюють на землі, живуть у маленьких містах чи селах, мають стійкий імунітет проти цієї новітньої хвороби, каже психолог Наталія Кухтіна. Бо синдром хронічної втоми — супутник мешканця великого міста.

«Люди, які живуть у містах, працюють в офісах, перебувають у дуже агресивному зовнішньому середовищі. Вони підхоплюють цей вірус прихованої агресії, яка і викликає втому».

Офіційної статистики по Україні поки немає, зазначає професор Валентина Чоп’як, головний спеціаліст з питань клінічної імунології Міністерства охорони здоров’я. В Україні лише починають підрахунки, поки що це відбувається лише за рахунок звітів.

Головний лікар Хотинської центральної районної лікарні Надія Руснак каже, що таких хворих уже реєструють.

«Такий діагноз не ставлять як самостійний, його ставлять при різних хворобах. Хоча, якщо є хронічна втома і імунодефіцит, це може бути і СНІД, і виснаження нервової системи».

Синдром хронічної втоми важко діагностувати, підтверджує заступник начальника Головного управління охорони здоров’я Львівської обласної державної адміністрації Тетяна Пошивак. Ця недуга легко маскується за іншими хворобами, інколи людина роками ходить до лікарів, ті виписують лікарняний з ОРЗ, а у пацієнта, виявляється, зовсім інший діагноз.

Хвороба століття?

Синдром хронічної втоми, зазначає головний спеціаліст з питань клінічної імунології Мінстерства охорони здоров’я Валентина Чоп’як, має три різновиди: первинний і вторинний - на тлі психічних захворювань та поствірусний, який виникає після перенесеної інфекції.

«Люди відчувають втрачену працездатність приблизно на 50 відсотків. Якщо це триває півроку, то ми говоримо про синдром підвищеної втоми, якщо більше, ніж півроку, то ми говоримо про синдром хронічної втоми».

Перший випадок хвороби був зафіксований у Сполучених Штатах у 1984 році. Зараз цей діагноз виявляють у десяти зі ста тисяч американців. В Австралії захворюваність ще вища: 37 осіб на сто тисяч людей. За словами лікарів, недугу, серед іншого, спричиняють стреси, страх втратити працю, виснажлива робота "на результат", жорстка конкуренція. Усі ці принади сучасного життя не оминули і мешканців сонячних Апеннін. В Італії, розповідає місцева кореспондентка Радіо Свобода Наталія Кудрик, синдром хронічної втоми дошкуляє трьомстам тисячам осіб.

«Хвороба поширена здебільшого серед молоді. Медики стверджують, що вона не пов’язана з депресією, хоч і має подібні симптоми. В Італії існує 3 медичні центри, які досліджують це явище. В одному з них можливе і клінічне лікування. Нещодавно деякі парламентарі звернулися до міністра охорони здоров’я з вимогою зарахувати симптом хронічної втоми до переліку рідкісних хвороб».

Подолати агресивний вірус можна, запевняє імунолог Валентина Чоп’як. Для цього необхіно змінити спосіб життя, перш за все зменшити розумові та психоемоційні навантаження.

«Щадний режим потребує посиленого харчування, перебування на свіжому повітрі, дозованого фізичного навантаження і психоемоційної стабільності».

Робота-дім-робота… Якщо Ваше життя втиснуте в таку суху формулу, то,найімовірніше, синдрому хронічної втоми вам не уникнути, вважають лікарі. Крім здорового способу життя, ефективними ліками можуть бути творчість і кохання.

Кохання і здоров’я вам бажають «Звуки життя»!

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG