Доступність посилання

ТОП новини

Хід Богатирьовою! Президент призначив регіоналку Секретарем РНБО


Тетяна Ярмощук Київ, 24 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Політично заангажовані українці від сьогодні отримали величезну поживу для дискусій. Президент призначив представницю Партії регіонів Раїсу Богатирьову Секретарем Ради національної безпеки та оборони. Коментарів злива: хтось вбачає у цьому премудрий хід глави держави, інші говорять про формування нового політичного союзу, ще інші – про фемінізацію українського політикуму. Справді цю посаду в Україні вперше посіла жінка!

Раїса Богатирьова
(ukrinform)
6 січня Раїса Богатирьова святкуватиме 55-річчя. Її дівоче прізвище – Лактіонова. Коли їй було 6 років, батьки переїхали з Росії до України. До вступу у медінститут встигла рік попрацювати швачкою. Окрім першої освіти лікаря-гінеколога Раїса Богатирьова має ще диплом юриста. Народна депутатка усіх, окрім другого, скликань, була міністром охорони здоров’я. На президентських виборах 2004 року була довіреною особою кандидата у Президенти Віктора Януковича. Донедавна керувала парламентською фракцією Партії регіонів.

Соратники пані Богатирьової переконані, що в РНБО вона буде на своєму місці.

Регіонал Василь Кисельов зазначив: «Вона людина дуже виважена, комунікабельна, у той же час принципова і має одну дуже добру рису: вона ніколи нікому не зробить підлості. Вона дуже жіночна, але характер у неї міцний. І я переконаний, що вона з честю справиться із цією високою посадою».

Для протистояння впливу Тимошенко?

Призначення Раїси Богатирьової є стартом президентської кампанії, переконаний представник «Нашої України – Народної самооборони» Олесь Доній.

«Призначення Богатирьової мусить якимось чином протистояти впливу Юлії Тимошенко, як найбільш реального конкурента Віктора Ющенка на наступних виборах. Це внесення певної тріщини і в середовище самої Партії регіонів, адже і там неоднозначно буде сприйняте таке призначення. Воно означає ослаблення позиції Віктора Януковича всередині партії».

Закладення стратегічного союзу?

Призначення пані Богатирьової Секретарем РНБО свідчить про закладення стратегічного союзу між Президентом та частиною Партії регіонів, переконаний політичний експерт Сергій Таран.

«З одного боку, це лояльність частини Партії регіонів, насамперед, крила, яке гуртується навколо групи Ахметова, до Ющенка. І, можливо, це є стратегічна перспектива на створення коаліції в майбутньому. З боку Ющенка це, напевно, те, що жодна з кримінальних справ — участь тих же представників Партії регіонів у фальсифікації виборів 2004 року, у будь-яких економічних процесах з кримінальним відтінком, які були після того, — що ця сторінка закривається. Тобто, є стратегічний союз», – зауважив Сергій Таран.

«Розмінна монета»?

Рада нацбезпеки та оборони, за Конституцією, є координаційним органом. Саму посаду Секретаря РНБО одні експерти називають «розмінною монетою», інші – «притулком для ображених». Хоча її в різні роки обіймали такі важковаговики як Володимир Горбулін, Євген Марчук та Володимир Радченко. Спроби урівноважити цією посадою Премє’ра Тимошенко вже були. 2005-го року Секретарем РНБО служив Петро Порошенко, конфлікт якого з тодішньою очільницею уряду був чи не головною пружиною тогочасної політичної драми.
XS
SM
MD
LG