Доступність посилання

ТОП новини

Як святкують Різдво у сучасній Польщі. Комерція наступає?


Єва Поштар Варшава, 24 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Чи не в кожній польській родині 24 грудня відзначають Святвечір. Традиційно у польських хатах прикрашена ялинка, на святковому столі 12 пісних страв. Вся родина чекає, коли на небі з’явиться віфлеємська зірка. Цього вимагає традиція. Дехто Різдво Христове святкує по-новому.

(AFP)
За свідченням соціологів, поляки – це народ, який дуже консервативно ставиться до сучасного світу, ревниво дотримується традицій та неохоче засвоює новинки. Навіть глобалізація кулінарії аж ніяк не вплинула на смак поляків. У Святвечір на столі має бути 12 пісних страв, серед них риба, вареники з капустою, борщ та кутя. Трохи іншими, більш архаїчними стравами вечерятимуть мешканці польських Бескидів. У них на Святвечір такі страви: «брея» – суп із сушеними фруктами, картопля з капустою, хліб.

І все ж у Польщі щораз частіше помічається відхід від строгих батьківських традицій. Це видно, зокрема, у великих містах, серед запрацьованих підприємців, урядовців, топ-менеджерів та журналістів. Різдво щораз більше віддаляється від свого релігійного підґрунтя, щораз складніше людям встановлювати межу між святковим піднесенням та буденністю.

Комерціалізація

Водночас релігійні свята поступово піддаються комерції. Мережі супермаркетів уже від листопада приваблюють покупців святковими пропозиціями. За підрахунками фахівців, витрати на Різдвяні свята цього року сягнуть у Польщі трьох мільярдів євро. На подарунки призначається половина цієї суми. У середньому на один подарунок припадає по 25 євро. Де взяти на це гроші? Комерційні банки заохочують: «Бери кредит, коли дають!». Гроші, навіть до 10 тисяч євро, можна отримати за один день.

«Якщо ви ще нині прийдете до мене зі своїм паспортом, тоді ми за 10 хвилин встановимо, який кредит зможете отримати. Коли пред''явите мені посвідку про заробітки, тоді ми зробимо все, щоб ви ще до свят отримали гроші», – зазначає консультантка банку пані Пауліна.

Отримавши гроші, час подумати про традиційну вечерю з 12-ма стравами. Ïї також можна замовити по телефону. Вартість святкових страв на одну особу обійдеться в середньому від 12 до 30 євро. З доставкою прямо на стіл.

Пан Дарек, який займається катерингом, повідомив: «Прошу відправити електронною поштою запитання про меню на Святвечір. Ми ще сьогодні надішлемо Вам перелік страв, де буде вказано, скільки що коштує».

А що з подарунками: де їх взяти, як передати? Фірма «Святий Микола до Ваших послуг». За 25 євро на годину вирішить за вас усі ці проблеми.

«Пропонуємо відвідини Святого Миколи у приватних домівках, також в офісах фірм. У нас трирічний досвід, так би мовити, у «миколаюванні», маємо професійні костюми», – розповів пан Антоні з фірми «Святий Микола до ваших послуг».

Коли перша зірка засяє на небі, поляки сідають до святкового столу, співають колядки, очікують вечірнього Богослужіння – «Пастирки».
XS
SM
MD
LG