Доступність посилання

ТОП новини

Євродепутат від Польщі: «Україна має шанс почати все спочатку»


Наталія Вікуліна Брюссель, 25 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Розпуск Верховної Ради був дуже ризикованим способом вирішення кризи, але зараз виявилося, що це була дуже гарна ідея. Так в інтерв’ю Радіо Свобода прокоментувала політичні підсумки року в Україні європарламентар від Польщі, член Делегації Європарламенту у зв’язках з Україною Ґражина Станішевська.

Ґражина Станішевська
Ґ.С.: Інколи потрібна така перерва, коли немає іншого виходу. Потрібен час, щоб подумати і розпочати знову. Зараз, на щастя, Україна має шанс почати все спочатку. Я спостерігала за реакцією західних країн, які на початку року були пересичені проблемами в Україні, тим, що в Україні найбільш важливими є особисті амбіції, приватні і бізнесові інтереси, а найменше уваги звертається на інтереси країни. Існування України як незалежної держави є великою цінністю, Україна отримала незалежність не так давно, тому українцям варто піклуватися про свою державу більше, ніж про власні інтереси. Тому всі були розчаровані ситуацією в Україні, але пізніше, після того як закінчилася виборча кампанія і оголосили результати виборів, ті самі західні країни несподівано дуже приязно поставилися до України. Вони вважають, що це новий шанс для України. І зараз надзвичайно важливо, як Україна скористається цієї можливістю, чи зробить висновки з помилок, зроблених раніше.

Р.С.: На Вашу думку, політична криза в Україні завершилася?

Ґ.С.: Я сподіваюся, що так. Перше голосування за призначення Тимошенко на посаду Прем''єр-міністра було, так би мовити, «нецікавим». Якісь несподівані чудеса почали коїтися під час голосування, але цю проблему вдалося розв''язати досить швидко. Якщо подивимося, наприклад, на Бельгію, в якій немає уряду вже понад півроку, то можна сказати, що в Україні це сталося набагато швидше. Чи не так?

Р.С.: Пані Станішевська, кого б Ви назвали політичною особою року в Україні?

Ґ.С.: Я вважаю, що це Президент Ющенко. Власне, через те, що він зумів вийти з політичної кризи. І привести до такої ситуації, коли Україна отримала ще один шанс.

Р.С.: А як політична криза вплинула на відносини України та ЄС? Київ залишився на тому самому місці на шляху до Євросоюзу?

Ґ.С.: Я вважаю, що Україна трохи віддалилася від Європи. Цей рік був надзвичайно важливим через політичну кризу, через поведінку українських політиків, які не дбали про інтереси держави, а тільки про свої приватні інтереси. І це було вигідно для Євросоюзу. Адже Єврокомісія втішилася: гей, ми не мусимо переживати про європейські прагнення України, нехай ця країна спочатку вирішить власні проблеми, а потім ми подумаємо, що робити далі.

Маю таке враження, що Україна зробила не цілий крок, але півкроку назад впродовж цього року. Зараз потрібно і можна це надолужити, якщо вдасться створити дієздатний уряд, і цей уряд займеться конкретними змінами в економіці, в судовій системі і спробує розв’язати складну проблему відокремлення політики від бізнесу. Ця проблема є величезною в Україні. Якщо все це вдасться вирішити, тоді Україна дуже швидко повернеться на шлях інтенсивної співпраці з Євросоюзом. Строк повноважень Європарламенту і теперішнього складу Єврокомісії закінчується в 2009 році. Було б добре, щоб упродовж наступних півтора року до наступних змін у Євросоюзі Україна впровадила найважливіші зміни і знову відновила зацікавлення до себе з боку Євросоюзу. І тоді Єврокомісія у новому складі зможе запропонувати Україні новий підхід, бо під час теперішнього строку повноважень, я думаю, вже нічого не зміниться. Україна є учасницею Європейської політики сусідства, і ніхто нині не захоче слухати про наступний крок уперед.

Р.С.: Пані Станішевська, а що особисто Ви збираєтеся робити для співпраці з Україною в наступні півтора року, поки працює нинішній склад Європарламенту?

Ґ.С.: Я працюю в Делегації Європарламенту у зв’язках з Україною, і ми, всі члени цієї делегації, бажаємо Україні всього найкращого. Але одночасно ми хотіли б, щоб Україна нам у цьому також допомагала. Тому що останнім часом у нас складалося враження, що Україна не дозволяє нам це робити, не дозволяє лобіювати інтереси України в Євросоюзі. І в майбутньому, звичайно, ми будемо лобіювати ці інтереси, але якщо отримаємо якийсь позитивний сигнал. Наприклад, якщо здійснюватиметься реформа органів судової влади або якщо з’являться якісь ідеї з приводу відокремлення політики від економіки. Якщо будуть такі позитивні сигнали, то усі члени нашої делегації відразу активно почнуть боротися і переконувати Єврокомісію, що настав відповідний момент для того, щоб запропонувати Україні більше, ніж лише статус сусіда Євросоюзу.

Щодо мене особисто. У найближчі місяці я відкрию свій офіс у Львові. Не знаю, але мені здається, що це буде перший офіс європарламентаря в Україні. Чесно кажучи, на його відкриття знадобилося три роки. Але на даний момент усе виглядає оптимістично. Думаю, що цей офіс буде свого роду представництвом Європарламенту, а також і частково Євросоюзу. Планую через цей офіс поширювати інформацію про програми ЄС, які є доступними для України. А також поширювати інформацію про Євросоюз, бо цього дуже бракує в Україні. Бракує інформації про те, як функціонує ЄС, і Євросоюз часто плутають з Радянським Союзом.
XS
SM
MD
LG