Доступність посилання

ТОП новини

«Вибори в Грузії передбачувані – Саакашвілі має підтримку 61% виборців». (Інтерв’ю з Президентом Центру близькосхідних досліджень Олександром Богомоловим)


Кирило Булкін Київ, 26 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – 5 січня у Грузії мають відбутися дострокові президентські вибори. Останні дні в країні позначались новим витком протистояння влади й опозиції, і це дало декому підставу засумніватися, що вибори в установлений термін відбудуться і не будуть зірвані. Із відповіді на запитання про це почав своє інтерв’ю Радіо Свобода Президент Центру близькосхідних досліджень Олександр Богомолов.

Зустріч Міхеїла Саакашвілі з виборцями, Телаві, 10 грудня 2007 р.
(InterPressNews)
О.Б.: Думаю, що загрози зриву немає. У принципі, вони передбачувані в цілому, ці вибори. Відомо, що Саакашвілі має високий рейтинг і підтримка його сягає 61%, що, в принципі, є гарантією того, що він автоматично виграє ці вибори.

Р.С.: Але сталося загострення ситуації перед виборами, чергові взаємні звинувачення влади й опозиції… Кому це вигідно?

О.Б.: Це, очевидно, вигідно опозиції, бо вони намагаються збільшити свої політичні шанси і здобути якийсь додатковий політичний капітал. Але та опозиція, яка зараз існує в Грузії, складається з кількох абсолютно ідеологічно не пов’язаних між собою партій і течій, тобто феномену єдиної якоїсь потужної опозиції в Грузії немає, і через це важко передбачати якісь проблеми з цього боку.

Р.С.: Багато говорять про те, чи вдасться Саакашвілі провести ці вибори чисто, прозоро і без фальсифікацій. Чи можна очікувати з його боку спроб «убезпечити» додатково цей результат, який наче є за рейтингом?

О.Б.: Насправді я думаю, що, виходячи з його власних інтересів, Саакашвілі зацікавлений у тому, щоб провести ці вибори без фальсифікацій і якомога прозоріше. Спочатку через те, що він є такою людиною, яка прийшла під гаслами демократії до влади, і щоб залишатися послідовним у цьому питанні, він, очевидно, має це робити. Хоча кажуть, що насправді технічні проблеми є. Є проблеми з реєстрацією, є проблеми зі списками виборців. Влада грузинська знаходить для цього якісь пояснення – зокрема, те, що зникли якісь будинки, які були зруйновані. Відповідно, люди, які мешкали в цих будинках, вони зараз фігурують якось інакше в цих списках – тобто, є технічні проблеми. Я думаю, що з цієї точки зору цей механізм, який ми знаємо вже з українського досвіду, є досить складним насправді – створення і підготовка якісних списків виборців, наприклад, якісне проведення самої процедури голосування… Ми знаємо, що це не так просто, як воно здавалося комусь раніше – до тих часів, як ми всі «опинилися в демократії», скажімо так. І, звісно, що з цим, очевидно, в Грузії можуть бути й, напевне, існують якісь проблеми. Але я думаю, що здебільшого ці проблеми технічні. Хоча з цього користується, звичайно, опозиція, вона весь час привертає до цього увагу. Я думаю, що з цієї точки зору вона для розвитку демократичного процесу в Грузії робить корисну справу. На це насправді треба звертати більше уваги.

Р.С.: Як можна оцінити підтримку Саакашвілі з боку Президента України Віктора Ющенка? Чи це був доречний крок?

О.Б.: Я думаю, що це абсолютно правильний крок, нормальний крок. Грузія останнім часом після грузинської революції і [Україна] після української революції – вони крокують практично в одному напрямку, як з точки зору зовнішньополітичної орієнтації, так і з точки зору розвитку демократії в країнах, і це є абсолютно передбачувано, нормально. І не зробити цього було б не можна. Я думаю, що це абсолютно правильний крок.

Матеріали до теми:

• Міхеїл Саакашвілі: президент з добрими намірами, але з поганим втіленням цих намірів • За посаду Президента Грузії змагатимуться сім кандидатів • Ніно Бурджанадзе: Грузія все це переживе • У Грузії стартували президентські вибори. Чи має шанси опозиція? • Президент Грузії пішов у відставку й хоче переобратися 5 січня • Трояндова та Помаранчева революції: великі надії та невиконані обіцянки • Ющенко Саакашвілі – порівняльний політичний портрет
XS
SM
MD
LG