Доступність посилання

ТОП новини

Туреччина продовжує бомбардування курдів на території Іраку


Кирило Булкін Київ, 27 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Турецькі військові оголосили, що їхні літаки вчора знову бомбардували цілі в таборах курдських повстанців на території північного Іраку – вже втретє.

Представники турецького генералітету у заяві, розміщеній на веб-сайті турецької армії, оголосили, що до операції вдалися «після того, як було розкрито розташування великої групи терористів, яких розшукували вже тривалий час і які збиралися на зиму перебратися у вісім печер та схованок у місцевості Зап».

Далі в заяві сказано, що турецькі військові літаки вцілили по об’єктах в ефективній повітряній операції, яка розпочалася у ранкові години 26 грудня.

Учорашні удари стали третьою офіційно оголошеною повітряною операцією проти повстанців, починаючи від 16 грудня. Турецькі військові також підтвердили, що 18 грудня вони вислали піхотні війська для знищення повстанських груп.

Воєнні операції проблему не вирішать, а відносини погіршать

Експерт із питань близькосхідної політики Віктор Каспрук вважає, що воєнні операції не допоможуть розв’язати «курдську проблему», але натомість можуть ускладнити відносини Туреччини зі світовою спільнотою.

Туреччина, з одного боку, має цілковите право захищати свою цілісність, а з іншого боку, вона не виконала свого зобов’язання стосовно курдів, коли за угодою 1920 року мала надати курдам незалежність, нагадує Каспрук.

«Якщо Туреччина хоче стати членом Європейського Союзу, ці силові акції лише погіршують її можливість такої перспективи. З іншого боку, якщо розглядати боротьбу курдів за свою незалежність, то вони в жодному разі не відмовляться від цієї ідеї. А Туреччина, виступаючи в ролі придушувача курдського населення, виглядає перед світом досить непривабливо», – зауважує експерт.

Днями турецьке військове командування оголосило, що від 16 грудня цього року їхні війська знищили понад 200 цілей на території, контрольованій курдськими повстанцями, і що в перебігу цих операцій убиті сотні повстанців.
XS
SM
MD
LG