Доступність посилання

ТОП новини

Президент Віктор Ющенко провів у четвер підсумкову річну прес-конференцію


На ній голова держави зробив низку важливих заяв. Зокрема, про те, що він має намір виступити зі зверненням до Верховної Ради наприкінці січня – на початку лютого 2008 року. «Таке звернення практично готове», – зазначив Президент.

На ній голова держави зробив низку важливих заяв. Зокрема, про те, що він має намір виступити зі зверненням до Верховної Ради наприкінці січня – на початку лютого 2008 року. «Таке звернення практично готове», – зазначив Президент.

27 грудня 2007 р.
За його словами, зараз до нього вносяться доповнення з урахуванням бюджетного процесу, а також низка соціальних і гуманітарних ініціатив.

Раніше Арсеній Яценюк виступив за якнайшвидше звернення Ющенка до Верховної Ради з приводу внутрішньої й зовнішньої політики країни.

Під час прес-конференції Президент Віктор Ющенко пояснив подорожчання природного газу для України до 179,5 доларів за тисячу кубометрів у 2008 році кон''юнктурою газового ринку.

За його словами, сталося кілька важливих подій, які змінили кон''юнктуру ринку газу. Це, по-перше, будівництво газопроводів із країн Середньої Азії в Китай. «Ви знаєте, що Китай будує такі об''єкти або за 6 місяців, або за 9 місяців. Ці нові можливості (поставки палива в Китай) призвели до того, що кон''юнктура ринку серйозно змінилася». По-друге, це подорожчання середньоазіатського газу, який викуповує «Ґазпром» для подальшого транспортування його компанією «РосУкрЕнерго» до кордону України, – сказав Президент.

При цьому Віктор Ющенко наголосив, що Україна має найнижчу ціну на газ серед країн Східної Європи, крім Білорусі, газотранспортна система якої передана «Ґазпрому».

Президент Віктор Ющенко на прес-конференції заявив, що нагородив «регіонала» Бориса Колеснікова державною нагородою за конструктивну позицію щодо співпраці влади і опозиції. Так Ющенко відповів на питання одного з читачів «Української правди».

«Коли ми знаходились в протистоянні парламенту і шукали демократичний спосіб вирішення цього питання, була заслуга багатьох людей, в тому числі з Партії регіонів, які зайняли конструктивну позицію і підтримали демократичний спосіб врегулювання конфлікту в стінах парламенту», – сказав Ющенко.

«Мені здається, що ця людина є іншою, в тому числі в тій політиці і хворобі раціоналізації, яка була притаманна кілька років тому. Ця людина багато чого робить, щоб діалог між владою і опозицією відбувався», – сказав Ющенко і додав, що фігура Колеснікова є «конструктивною».

Водночас він висловив припущення, що потрібно подумати, як вдосконалити процес нагородження державними нагородами.

Торкнувся Президент і повернення заощаджень населенню з боргу Ощадбанку. За його словами, це не повинно дестабілізувати економіку. Президент нагадав, що держава винна людям 134 мільярди гривень, що дорівнює майже половині державного бюджету.

«Я розумію всі витоки політичних рішень, як вони вносилися, чому, але, з іншого боку, я переконаний, що значна частина заощаджень, які віднесені до державного боргу, це не справа лише коаліції, а всієї держави», – сказав Президент.

«Держава повинна сумлінно відноситись до своїх обов''язків і знайти механізм графік, процедури, за якими ми могли б забезпечити виконання цих виплат», – наголосив Ющенко. Водночас він підкреслив, що ці виплати не повинні дестабілізувати економічну ситуацію і перевищувати дефіцит бюджету більше ніж на 2%, а рівень інфляції – 9,9%. «Курс гривні має залишатися стабільним. Це ті умови, які є в рамках бюджету 2008, умови, які не обговорюються, і які будуть акцептовані в бюджеті. І в цих умовах має діяти уряд», – додав президент.

Тому Ющенко закликав уряд і парламент, ідучи дорогою виплат, керуватись і тим, щоб зберегти монетарну, фіскальну і бюджетну ситуацію на ринку. «Це питання не таке легке. Ми шукатимемо способи задовольнити потреби людей, але паралельно утримати стабільність на ринку», – наголосив президент.
XS
SM
MD
LG