Доступність посилання

ТОП новини

Закарпаття знову залишилося без прапора


Надія Петрів Ужгород, 27 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Скандалом закінчилася сьогоднішня 13-та сесія Закарпатської обласної ради. На порядок денний винесли всього одне рішення, але і його не розглянули. Закарпатські законодавці мали затвердити прапор краю, але це питання набуло такого політичного напруження, що його знову побоялися розглядати… Принаймні так вважають депутати-опозиціонери.

Синьо-біло-червоний прапор з гербом Закарпаття посередині пропонують русини Закарпаття
(RadioSvoboda.Ua)
«Щедрий вечір! Добрий вечір! Добрим людям на здоров’я» ,– на такій веселій ноті, привітаннями з новорічно-різдвяними святами розпочалася нинішня сесія Закарпатської обласної ради, але завершилася скандалом. Депутати довго сперечалися, яким має бути прапор Закарпатської області. Затвердити його намагаються народні обранці вже третього скликання. Спроби депутатів двох попередніх скликань вирішити це питання також супроводжувалися великими емоціями.

Цього разу все уперлося в політику: русини вимагають, щоб прапор був синьо-біло-червоним, а їхні опоненти бачать свої барви.

Професор Ужгородського національного університету Сергій Федака наголошує: «З 18 століття у геральдиці домінували жовті й сині кольори. З цих міркувань такий прапор пропонується. Цей прапор розділений на 4 частини, бо історично 4 комітати (області) були на Закарпатті. Також там посередині розміщений білий хрест як символ християнства, яке дуже міцне на Закарпатті. А посередині герб».

Такий варіант прапора від колективу депутатів Закарпатської облради
(RadioSvoboda.Ua)
«Дивні речі... нічого спільного ні з логікою, ні з регламентом»

У новий рік Закарпатські депутати хотіли ввійти з новою символікою – не вийшло. Один із них, Василь Лінтур, запропонував не ухвалювати важливі рішення в «нещасливий день».

Василь Лінтур: «Закарпаття завжди славилося тим, що у нас не було конфліктів серйозних. Не хотілося б, щоб на такому, як прапор Закарпаття, конфлікти виникли. Тим більше, це сесія 13-та, давайте на 13-й сесії не будемо ухвалювати прапор. Є пропозиція зняти це питання з порядку денного».

Ще один варіант прапора для Закарпаття
(RadioSvoboda.Ua)
Ті ж депутати, які неодноразово вивчали питання регіонального прапора на комісіях, не розуміють взагалі, що сталося.

Депутат Андрій Шекета зауважив: «За це скликання перший такий випадок, бо сесія була підготовлена, питання розглянуте на комісіях, але в залі відбулися, як на мене, якісь дивні речі, які не можуть мати нічого спільного ні з логікою, ні з регламентом. Ще не затвердивши порядок денний сесії, почалося обговорення конкретного проекту, почалася оцінка цього проекту і якесь дивне голосування, яке я до кінця так і не зрозумів».

На зорі незалежності України Закарпаття стало першим краєм, у якому ухвалили свій власний герб, із того часу регіональну символіку стали затверджувати у всіх областях України. Нині ж лише Закарпатська область не має свого прапора.
XS
SM
MD
LG