Доступність посилання

ТОП новини

У Пакистані поховали убиту вчора опозиційну лідерку Беназір Бгутто


Беназір Бгутто вбили вчора під час передвиборчого мітингу її партії. У Пакистані оголошена триденна жалоба. Відповідальність за вбивство Беназір Бгутто, за повідомленнями, взяла на себе терористична мережа «Аль-Каїда». Уряд Пакистану не має намірів відкладати вибори, призначені на 8 січня.


Вона впокоїлася в її рідній провінції Сіндг поруч із батьком, теж колишнім Прем’єр-міністром Пакистану Зульфікаром Алі Бгутто, якого скинули шляхом військового перевороту 1977 року і через два роки стратили.

У провінції на сьогодні віддано наказ стріляти без попередження в разі потреби відвернути насильство.

Беназір Бгутто вбили вчора під час передвиборчого мітингу її партії в місті Равалпінді. Нападник смертельно поранив її з вогнепальної зброї, а потім підірвав бомбу поруч із її автомобілем, коли вона від’їжджала після свого виступу. Загинули близько 20 осіб, десятки поранені.

Після цього в багатьох містах країни почалися заворушення. Найсерйозніші сутички відбулися в Карачі, провінції Сіндг та в Лахорі. Загинули щонайменше 10 осіб та кілька десятків поранені.

У Пакистані оголошена триденна жалоба. Президент країни Первез Мушарраф закликав громадян до спокою і пообіцяв, що вбивці Бгутто не уникнуть покарання.

Відповідальність за вбивство Беназір Бгутто, за повідомленнями, взяла на себе терористична мережа «Аль-Каїда».

Водночас міністерство внутрішніх справ Пакистану заявило, що не має даних про такі твердження.

Уряд Пакистану не має намірів відкладати вибори, призначені на 8 січня, повідомив виконувач обов’язків Прем’єр-міністра Мохаммадміян Сумро.

Інший опозиційний лідер, теж колишній прем’єр Наваз Шаріф оголосив про бойкот його партією парламентських виборів і закликав до відставки Президента Мушаррафа.

Світова спільнота різко засудила вбивство Бгутто. Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун назвав цей злочин «огидним актом тероризму» й закликав народ Пакистану до спокою. Із різкими заявами виступили Європейський Союз, США, лідери багатьох держав світу.

Матеріали до теми:

• Беназір Бгутто: жінка, яка заважала ісламському світові, але не залишила політику • Відповідальність за вбивство Беназір Бгутто взяла на себе «Аль-Каїда», парламентські вибори в Пакистані не переноситимуть • У Пакистані оголосили триденну жалобу за лідером опозиції Беназір Бгутто • Президент Пакистану звернувся із телезверненням до нації у зв’язку із вбивством опозиціонерки Беназір Бгутто • Верховна Рада України вшанувала пам’ять Беназір Бгутто хвилиною мовчання, світ засуджує вбивство пакистанської опозиціонерки • У Пакистані вбили одну з лідерів опозиції Беназір Бгутто • Щонайменше 4 людини загинули внаслідок стрілянини на опозиційному мітингу в Пакистані
XS
SM
MD
LG