Доступність посилання

ТОП новини

Польська преса: підсумки року, що минає та прогнози на 2008 рік


Єва Поштар Варшава, 28 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У п’ятницю польська преса підбиває підсумки 2007 року. Коментатори намагаються також передбачити, що у 2008 році чекає Європу – зокрема Польщу та Україну. На думку коментаторів, рік 2007 у Європі позначився підписанням трaктатів про реформи, та вважають, що основні проблеми Східної Європи наступного року так і залишаться невирішеними.

Щоденна газета «Polska. The Times» чимало місця відводить для підсумків. Щоденник зауважує, що 2007 рік почався для Польщі буревієм «Кірил», який у січні спустошив країну. Наступні місяці принесли накопичення не природних, а політичних жахів. «Після того, як закінчиться цей буремний рік, більшість з нас, певно, хотіла б, щоб наступних 12 місяців були мандрівкою шляхом до добробуту», – бажає усім полякам коментатор щоденника «Polska. The Times».

Пріоритет – сімейне життя та діти

Що у 2007 році було найсуттєвішим для поляків? Відповідь на питання дає щоденник «Жечпосполіта». За найновішими опитуваннями громадської думки у році, що минає поляки перестали гнатись за тим, що можна назвати професійною кар’єрою. Найпрестижнішим у 2007 році було провести дозвілля, мати хобі, пріоритетом стало сімейне життя та діти. Пригадаймо, що ще недавно найголовнішим для поляків було збереження робочого місця. 3араз вони цілком безжурно хочуть споживати здобутки росту економіки у країні, вважають соціологи.

Коли ж Туск відвідає Україну?

«Жечпосполіта» цікавиться також, чому прем’єр Дональд Туск, відвідавши головні країни Західної Європи, досі так і не завітав до Києва. Газета цитує політиків, які не приховують здивування поведінкою Дональда Туска. «Ми повинні відновити нестандартні відносини з Україною, зокрема тому, що там помаранчева коаліція», – наголошує депутат парламентської фракції Громадянська Платформа, лідером якої є прем''єр Туск. Наразі запитання, чи відвідає голова польського уряду Україну ще до візиту до Москви, призначеного на 8 лютого, залишається відкритим.

Вибори і перший місяць уряду – «дешеві фільми жахів»?

На думку оглядача газети «Дзєннік», жовтневі вибори у Польщі та перший місяць правління нового уряду нагадували дешеві фільми жахів або телевізійного шоу «Танці із зірками». Інший публіцист «Дзєнніка» вважає, що парламентські вибори все-таки не вирішили жодних проблем, котрі протягом 2007 року накопичувались у країні. «В році, що минає, серед поляків лише закріпився поділ на тих, котрі голосували за ліберальну партію прем''єра Туска, та тих, котрі були за консерваторами Ярослава Качинського», — зазначає публіцист.

Чи дійде до протистояння з Росією?

Впливовий тижневик «Впрост» у найновішому номері ворожить на скляній кулі про те, чого очікувати у 2008 році. Відповідь така: «Європа буде змушена провести економічні реформи, зменшити соціальні виплати. Якщо Польща хотітиме грати у Європі роль держави, яку поважатимуть інші, тоді неодмінно дійде до протистояння з Росією».
XS
SM
MD
LG