Доступність посилання

ТОП новини

Чим були і що змінили дочасні вибори-2007


Тетяна Ярмощук Київ, 28 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Розпуск парламенту та дострокові вибори в Україні поза сумнівом можна назвати найбільшою інтригою та несподіванкою цього року.

(RadioSvoboda.Ua)
Дострокові вибори-2007 – це «причина політичної кризи, яка потягнула за собою економічну». Так вважають представники Партії регіонів, які в результаті перевиборів значно втратили свої позиції.

Юрій Мірошниченко: «Зростання цін, велика інфляція, розбалансування соціальних стандартів, темпів економічного розвитку. Все це є наслідками тієї політичної кризи, яка була спровокована достроковим припиненням повноважень Верховної Ради 5-го скликання. Ініціатори, які і спонукали Президента достроково припинити повноваження парламенту, зараз отримали результати своєї роботи».

«Принципи діяльності не дуже змінилися»

Втім, і не всі політики «помаранчевого» табору вважають, що дочасні вибори були панацеєю. Політична команда змінилася – це плюс, принципи діяльності залишилися незмінними – це мінус, зазначає Олесь Доній, представник «Нашої України – Народної самооборони».

Олесь Доній: «Шанс був, але як ми бачимо зі складу Верховної Ради, і з практики діяльності і парламенту, і вищих посадовці, то принципи діяльності не дуже змінилися. Ми радіємо від того, що змінилася хоча б політична команда, але в питаннях політичної етики, в питаннях поваги до закону, на жаль, вибори не сильно змінили ситуацію в Україні».

«Заслін від катастрофи» і «очищення від зрадників»

Дострокові вибори в Україні фактично стали заслоном від катастрофи, переконаний політичний експерт Олександр Палій: «Той наступ, який вівся Партією регіонів він, по суті, означав не тільки рух до узурпації влади, але й прямо загрожував незалежності країни. Це було якоюсь мірою очищення. З одного боку, очищення від тих політичних сил, які зрадили своїм обіцянкам. Окрім цього, це було усунення від влади Партії регіонів у якої апетит заслонив всі інші інтелектуальні потуги».

Питання мав, чи не мав Президент право розпускати парламент, залишається відкритим і сьогодні. Єдине, про можна говорити напевно, що ці вибори таки змінили розстановку сил на українській політичній арені: коаліція та опозиція помінялися ролями. До того ж, дочасні вибори-2007 продемонстрували, що влада – це не назавжди. А опозиція – це ще не кінець світу.
XS
SM
MD
LG