Доступність посилання

ТОП новини

У Пакистані опозиція готова йти на вибори після вбивства Беназір Бгутто. Чи готова влада?


Сергій Драчук Прага, 31 грудня 2007 (RadioSvoboda.ua) – Провідні опозиційні партії Пакистану й попри вбивство однієї з лідерок опозиції, колишнього Прем’єр-міністра Беназір Бгутто готові йти на парламентські вибори, призначені на 8 січня. Тим часом із владного боку ще немає певності, чи відбудуться тепер ці вибори в визначений термін.

Екс-голова уряду Пакистану Беназір Бгутто
Партія Беназір Бгутто всупереч закликам колег по опозиції вирішила взяти участь у парламентських виборах після загибелі її керівниці.

Ця партія провела вчора засідання в домі родини Бгутто в містечку Наудеро на півдні Пакистану. У цьому містечку Бгутто народилася, в ньому її й поховали.

На засіданні новим головою Пакистанської народної партії став син убитої, 19-річний Білявал Зардарі, студент Оксфордського університету в Англії. Від учора він узяв і прізвище своєї матері.

Щоправда, поки він закінчує навчання, ця його посада буде переважно церемонійною. А реальне керівництво в партії перебере чоловік Бгутто й батько Білявала Асіф Алі Зардарі, який отримав посаду співголови партії.

Але відразу після засідання Білявал Бгутто Зардарі спробував свою нову роль лідера і заявив, що не зійде з лінії партії – боротися за демократію, єдність і стабільність країни.

«Тривала й історична боротьба партії за демократію продовжиться з новою силою. Я залишаюся прихильником стабільності федерації. Моя мати завжди говорила: „Демократія – це найкраща помста“», – сказав він.

Інші опозиціонери теж готові до виборів

Нові керівники партії Бгутто знову закликали іншу провідну опозиційну силу, партію ще одного колишнього прем’єра Наваза Шаріфа, відмовитися від свого оголошеного раніше бойкоту виборів.

І в партії Шаріфа, Пакистанській мусульманській лізі (N), уже оголосили, що після рішення партії Бгутто переглянуть свій бойкот.

Раніше партія Шаріфа вже заявляла, що буде готова відмовитися від бойкоту, якщо й партія Бгутто вирішить брати участь у виборах. Водночас сам Наваз Шаріф, оголошуючи свого часу про бойкот, закликав був партію Бгутто долучитися до нього.

Влада може відкласти вибори

Тим часом учора ж одна з провідних партій, яка підтримує Президента Пакистану Первеза Мушаррафа, оголосила, що припиняє свою виборчу кампанію.

За нинішньої атмосфери в країні, яка склалася через убивство Беназір Бгутто і заворушення, які сталися по тому, неможливо донести свою позицію до виборців, заявили в провладній партії.

Ця партія зі схожою назвою Пакистанська мусульманська ліга, також відома як Пакистанська мусульманська ліга (Q), вважає, що «реалістичним» є перенесення виборів на 12 тижнів.

До того ж, заявили її представники, відкладення виборів дасть опозиційній партії Бгутто більше часу на реорганізацію після загибелі свого лідера.

Влада ж Пакистану ще не оголошувала, чи після вбивства Беназір Бгутто змінюватиме плани на парламентські вибори. Вони заплановані тим часом на 8 січня.

Але на сьогодні призначене термінове засідання Центральної виборчої комісії Пакистану. На ньому вона мала б обговорити якраз можливе перенесення виборів.

Матеріали до теми:

• Беназір Бгутто: жінка, яка заважала ісламському світові, але не залишила політику • «Аль-Каїда» взяла на себе відповідальність за вбивство Беназір Бхутто. Пакистанську опозиціонерку поховали в п’ятницю у провінції Сіндх • Відповідальність за вбивство Беназір Бгутто взяла на себе «Аль-Каїда», парламентські вибори в Пакистані не переноситимуть • У Пакистані оголосили триденну жалобу за лідером опозиції Беназір Бгутто • Президент Пакистану звернувся із телезверненням до нації у зв’язку із вбивством опозиціонерки Беназір Бгутто • Верховна Рада України вшанувала пам’ять Беназір Бгутто хвилиною мовчання, світ засуджує вбивство пакистанської опозиціонерки
XS
SM
MD
LG