Доступність посилання

ТОП новини

США: первинні вибори визначать провідних кандидатів у президенти


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 3 січня 2008 (RadioSvoboda.org) – До президентських виборів у Сполучених Штатах залишається ще добрих одинадцять місяців, але передвиборна боротьба точиться вже майже рік і наблизилася до вирішальних подій. Сьогодні у штаті Айова відбудуться первинні вибори, які мають визначити провідних кандидатів від двох найбільших політичних партій – Республіканської та Демократичної. У цій боротьбі беруть участь не лише самі кандидати, а й їхні дружини.

Минули часи, коли дружина кандидата була мовчазним партнером, чия сліпуча посмішка й бездоганна зачіска мали підсилювати позитивний імидж кандидата. Тепер кандидатські подружжя виступають єдиною командою. Жінки промовляють на зборах, роздають автографи, ходять по домівках, нагадуючи людям адреси виборчих дільниць.

Хвороба – не перешкода для активної діяльності

Красуня Енн Ромні, дружина республіканського кандидата Мітта Ромні, бере участь у передвиборній кампанії. Попри невиліковну хворобу – множинний склероз. «Подиву гідно, – каже вона, – як заряджають наснагою люди, з якими ми зустрічаємося. Учора я брала участь у чотирьох чи п''ятьох мітингах. Ми повернулися пізно ввечері. Ми грали, жартували, дивилися фільм, чудово почувалися».

Елізабет Едвардс, дружина демократичного кандидата колишнього сенатора Джона Едвардса, теж, як і Енн Ромні, тяжко хвора – рак грудей, але й вона невтомно виступає на зборах, роз''яснюючи позиції чоловіка. Коли її запитали, як треба реагувати на поливання брудом з боку суперників – звичайне явище у політичній боротьбі – Елізабет відповіла: «Бити прямим просто по носі, щоб юшка пішла».

Чи можна собі уявити, щоб так відповіла Лора Буш? Але ще президент Ричард Ніксон попереджав: «Якщо дружина кандидата справляє враження надто сильної чи надто розумної, то на її тлі чоловік може виглядати слабаком».

Сенатор Гіларі Клінтон: «Нам не потрібен найкращий гравець у Вашингтоні. Нам треба покласти край цим іграм у Вашингтоні»

Навряд чи кому спаде на думку відносити сенатора Гіларі Клінтон до слабкої статі. Вона сильний політичний боєць і недарма належить до лідерів демократичної партії. Її головний помічник і дорадник – Білл Клінтон, колишній президент, ветеран політичних битв. Але чи його часті виступи допомагають дружині? Сенатор Барак Обама, суперник Гіларі Клінтон, каже: «Нам не потрібен найкращий гравець у Вашингтоні. Нам треба покласти край цим іграм у Вашингтоні. Ось чому я балотуюся у президенти Сполучених Штатів Америки». У відповідь Білл Клінтон заявив, що Обама зображує себе символом змін, а потрібен гарант змін. Але у цій своїй півгодинній промові Білл Клінтон, як підрахували, 94 рази сказав «я» і лише 4 рази назвав свою дружину.

Між тим, як підкреслюють соціологи, перша заповідь дружини або чоловіка кандидата подібна до першої заповіді лікаря: не роби шкоди. І останнє: результати первинних виборів у штаті Айова будуть відомі у четвер увечері. У Києві буде ранок, п''ятниця.
XS
SM
MD
LG