Доступність посилання

ТОП новини

«Нафтогаз» на межі банкрутства: Юлія Тимошенко шукає винуватих


Тетяна Ярмощук Київ, 3 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – «Нафтогаз України» – на межi банкрутства. Про це заявила Прем’єр-мiнiстр Юлiя Тимошенко після зустрічі з новопризначеним головою компанії Олегом Дубиною.


Українські газові сховища «на нулі», а компанія «Нафтогаз» на межі банкрутства. Такою заявою розпочала 2008 рік Юлія Тимошенко: «Компанія не має затвердженого балансу газу на наступний рік. Компанія має таку дебеторську та кредиторську заборгованість, яка говорить про те, що фінансове здоров’я компанії не забезпечене.

Те, що розповідали, що у нас у газових сховищах НАК «Нафтогаз» закачав 30 з чимось мільярдів кубічних метрів газу, це повна неправда. «Нафтогаз» у цих сховищах має нуль ресурсу. Те, що туди закачано, належить сумнівним комерційним структурам».

За справу візьметься спецкомісія

Пані Тимошенко заявляє про необхідність створення спеціальної комісії з перевірки фінансового тану «Нафтогазу». До складу цієї комісії, за словами Юлії Тимошенко, увійдуть представники Контрольно-ревізійного управління, Державної податкової адміністрації, Фонду держмайна та МВС. За один місяць комісія має проаналізувати фінансовий стан «Нафтогазу» і виявити, хто довів компанію до стану банкрутства. Причиною дефолту, на межі якого опинився нині «Нафтогаз», стала цілеспрямована політика минулого уряду. Так вважає Олексій Івченко, який протягом 2005-2006 років керував «Нафтогазом».

Олексій Івченко: «Минулий міністр Бойко видавав письмові розпорядження, щоб технологічний газ УкрТрансГаз закуповував не в НАК «Нафтогаз України», а в УкрГазЕнерго по 140 доларів. А отримує покриття в транзитній ставці 1,6 лише 95 доларів. Отже, різницю між 95 і 140 немає чим покривати. Свідомо нарощувалися борги УкрТрансГазу і «Нафтогазу» перед РосУкрЕнерго і автоматично перед російський Газпромом, щоб здати в рахунок боргів газотранспортну систему України».

Представники Партії регіонів звинувачення відкидають

«Це спроба отримати дешеві політичні дивіденди на початку року», – зазначив регіонал Михайло Чечетов.

«Нафтогаз» є найбільшою державною нафтогазовою компанією України, підприємства якої видобувають понад 97% газу і нафти в країні. Компанія займається розробкою родовищ, видобування нафти і газу, їх транспортуванням, а також реалізацією нафтопродуктів через власну мережу АЗС.
XS
SM
MD
LG