Доступність посилання

ТОП новини

Підсумки року 2007: Український флот вперше взяв участь у міжнародній бойовій операції


Володимир Притула Сімферополь, 2 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Головним підсумком року, що минає, на українському флоті вважають участь кораблів Військово-морських Сил України у бойовій антитерористичній операції НАТО. Експерти оцінили середземноморські походи корветів «Луцьк» і «Тернопіль» як дуже успішні. І вже 2008 року окрім цих двох середніх кораблів, в операції «Активні зусилля» має взяти участь флагман українського флоту фрегат «Гетьман Сагайдачний».

Корвет «Луцьк»
На корветі «Луцьк» б’ють склянки. Корабель уже два тижні стоїть біля причалу Севастопольської бухти – він повернувся із Середземномор’я. Пройдено кілька тисяч морських миль, проведено кілька десятків затримань і доглядів цивільних суден. Майже місяць корвет «Луцьк» брав участь в антитерористичній операції НАТО «Активні зусилля», що з кінця 2001 року проводиться у Середземному морі. Спільно з колегами з італійського фрегату «Артиглієрі» українські моряки проводити опитування та оглядові операції цивільних суден у визначеному районі Середземного моря. А влітку такі ж завдання спільно із британським фрегатом «Монтроуз» виконував корвет «Тернопіль».

«Крок за кроком до європейських стандартів»

Представник командування ВМС України капітан 1 рангу Микола Недогибченко зазначає, що українські моряки вперше брали участь у бойових операціях й отримали неоціненний досвід.

Микола Недогибченко: «Це було корисне не тільки тим, що Україна таким чином робить свій внесок у забезпечення колективної безпеки в Європі. Але й тим, що українські військові моряки крок за кроком просуваються до тих європейських стандартів, за якими діють флоти потужних морських держав».

Разом із досвідом українські моряки отримали і натівські відзнаки та визнання серед своїх колег з флотів країн-членів НАТО. Дії українських військових моряків отримали високу як командування Північноатлантичного Альянсу, так і командування ВМС України.

До натівських «Активних зусиль» мав би долучитися і новий надсучасний корвет

Зараз до участі в антитерористичній операції НАТО готується фрегат «Гетьман Сагайдачний», його вихід до Середземномор’я очікується у другій половині січня. Цілком можливо, що до натівських «Активних зусиль» згодом долучиться і новий надсучасний корвет, який, як повідомив командувач ВМС України віце-адмірал Ігор Тенюх, на початку року буде закладений на Миколаївському суднобудівному заводі. Це буде базова модель і на 90% оснащуватиметься українським обладнанням і зброєю. Рішення про це було ухвалене кілька місяців тому і військові вважають це ще одним важливим підсумком року, що минає.

Офіцери кажуть, що з більшим оптимізмом тепер дивляться у майбутнє і вірять, що український флот таки стане оплотом України на морі і забезпечить міцну оборону.
XS
SM
MD
LG