Доступність посилання

ТОП новини

Що стоїть за міжетнічними зіткненнями у Кенії?


Василь Зілгалов Прага, 3 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У Кенії – спалах міжетнічного насильства. Ситуація загострилась після того, як 27 грудня діючого президента цієї країни Мваї Кібакі оголосили переможцем на президентських виборах. Опозиція Кенії обвинуватила Кібакі у фальсифікаціях під час підрахунку голосів, унаслідок чого діючий президент отримав перевагу всього у два відсотки голосів.

Кенія -- один з представників Помаранчевого демократичного руху під час вуличних зіткнень з поліцією, 3 січня 2007 р.
(epa)
Обвинувачення опозиції підігріваються тим фактом, що на одночасних з президентськими парламентських виборах опозиційний Помаранчевий демократичний рух Рейла Одінґи однозначно набрав більшість у парламенті Кенії. Насильство, насамперед, спалахнуло в злиденних закутках столиці Найробі. Там бідняки з приміських халуп протестували проти незмінності свого стану при президентові Кібакі. Але надалі насильство перекинулося у сільську місцевість і почало набирати міжетнічного характеру.

Президент Кібакі представляє найбільшу народність Кенії – кікуйю, яка була визнана правлячою ще за часів панування тут Великої Британії (Кенія отримала незалежність у 1963 році). А його політичний суперник Рейл Одінґа представляє народність луо.

Попри заклики до спокою, насильство триває

Якраз, ніби-то після оголошення результатів президентських виборів представники луо почали виганяти на Заході Кенії, зокрема, в місті Елдореті, представників кікуйю з їхніх домівок. На вулицях з’явилися барикади. Потім розгніваний натовп кікуйю підпалив в Елдореті церкву, де згоріло щонайменше 30 осіб з племені луо. Масштабні зіткнення відбулися в бастіоні опозиції місті Кісумі, де без даху над головою залишилося понад 70 тисяч осіб. Спостерігачі порівнюють ці зіткнення із найстрашнішими до цього міжетнічними сутичками в Кенії у 1982 році.

Не зважаючи на заклики влади до спокою, поки що не видно ознак припинення насильств в Кенії.

У середу на прес-конференції в Найробі міністр охорони довкілля Кенії Ківута Кібвана заявив: «Ми намагаємося переконати всіх кенійців доброї волі згуртуватися разом у цей страшний для національного життя час, щоб припинити це безумство і залишити нашу націю на шляху згоди і національного примирення».

Разом з тим, опозиція вважає, що діалог із владою має бути лише за участі міжнародних посередників. Рейл Одінґа наголосив: «Як ви можете нині йти на діалог зі злодієм? Ми не уявляємо собі переговорів з Кібакі без міжнародних посередників».

Чи переросте криза політична в кризу міжетнічну?

Нині головна проблема Кенії – чи переросте криза політична в кризу міжетнічну. До цього 40 племен Кенії налагоджували добрі стосунки, там стали звичними міжетнічні шлюби. Держава стала своєрідним зразком спокою і міжнародної співпраці, це приваблювало сотні тисяч туристів. Представники США, Великої Британії, Африканського Союзу докладають нині максимум зусиль, щоб примирити сторони і зупинити насильство в Кенії.

Тим часом Міністерство закордонних справ України рекомендує українським громадянам тимчасово утримуватися від поїздок до Кенії.
XS
SM
MD
LG