Доступність посилання

ТОП новини

Болгарія: що змінилося після року членства в Євросоюзі?


Богдана Костюк Київ, 4 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – «Болгарська кирилиця – офіційна абетка Євросоюзу», «Болгарська культура – частина європейської мистецької мозаїки» – під такими гаслами Болгарія вступила до Європейського Союзу 1 січня 2007 року. Ту новорічну ніч болгари запам‘ятали надовго: спалахами феєрверків над найбільшими містами країни, концертом української співачки Руслани у Софії і фестивалями європейської культури у Варні, Пловдиві і Велико-Тирнові. Але свято минуло – почалися будні, доволі складні, але сповнені надій на краще. Яким був перший рік Болгарії в Євросоюзі? Про це Радіо Свобода розповів редактор болгарського національного радіо «Христо Ботєв» Чавдар Стефанов.

Прапори ЄС та Болгарії у Софії напередодні вступу до Євросоюзу, грудень 2006 р.
(epa)
Ч.С.: Я би назвав перший рік членства Болгарії в Євросоюзі як такий, що минув без серйозних потрясінь. Найважливіше, що сталося, не мало матеріального підґрунтя, – але було для болгар усвідомленням своєї приналежності до європейської родини: це звільнення болгарських медсестер і повернення їх із Лівії. Нагадаю, що медсестри 8 років провели у в‘язниці за абсурдним звинуваченням у вбивстві понад 100 лівійських дітей через зараження їх СНІДом. На жінок чекала смертна кара. Коли Болгарія стала членом ЄС, за них вступились усі країни Євросоюзу, і Президент Франції особисто вів переговори з лідером лівійської революції Каддафі. І коли літак французького Президента з медсестрами на борту приземлився у Софії, – вся Болгарія полегшено зітхнула! Фактично, це був доказ того, що Євросоюз – це не економічне об‘єднання. Це союз народів, держав і спільних цінностей.

Р.С.: І все-таки – чи справдились надії пересічних болгар на покращення життя після вступу Болгарії до Євросоюзу?

Ч.С.: За соціологічними опитуваннями, за підсумками минулого року 44 відсотки болгар вважають, що їхнє життя покращилось; майже 10 відсотків стверджують, що їхнє життя значно поліпшилось. І лише 14 відсотків опитаних кажуть про погіршення свого життя. Кількість інвестицій у болгарську економіку лише за минулий рік зросла утричі. Болгарія набирає обертів як великий туристичний центр європейського масштабу. З іншого боку – зросли ціни на продукти харчування і комунальні послуги. Але їм ще далеко до європейського рівня.

Серед першочергових планів болгарського уряду на 2008 рік – подолання корупції у чиновницькому середовищі; збільшення зарплат і пенсій по країні; реформування судової системи. Серед планів на перспективу Чавдар Стефанов назвав підготовку до вступу Болгарії у зону Євро та до Шенґенської зони.

Матеріали до теми:

• ЄС відсвяткував розширення Шенґенського простору • ЄС ущільнила свої кордони на сході – українці опинились на задвірках Європи • Розширення шенґенського простору – логічний наслідок падіння берлінської стіни • Чи перетвориться Шенґенська візова зона на «Шенґенський мур» для України? • 9 нових країн ЄС приєднуються до Шенґенської зони
XS
SM
MD
LG