Доступність посилання

ТОП новини

Ще три країни ЄС запровадили заборону паління в барах та ресторанах


Олекса Семенченко Лондон, 4 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Від 1 січня Франція, Португалія та половина земель Німеччини заборонили палити в кав’ярнях, барах і ресторанах з міркувань охорони здоров‘я. Ці країни приєдналися до інших держав ЄС, включно з Великою Британією, Італією та Ірландією, де така заборона набула чинності раніше. Схоже, що Європа може перетворитися на зону, вільну від тютюнового диму у громадських місцях.

(RadioSvoboda.Ua)
Для Франції 1 січня стало дослівно кінцем ери. Образ інтелігента, що палить у кав‘ярні за чашечкою кави, був одним зі стереотипових ознак французького способу життя. Так само, як шансон, берет та булка-баґет. Такі велети літератури, як Жан-Поль Сартр й Альбер Камю популяризували спосіб життя в прокурених кав‘ярнях. Дійсно, багато кав''ярень у Франції водночас є тютюновими крамницями.

Цигарки вважалися символом свободи й індивідуалізму. Досі рекламним гаслом відомих французьких цигарок Gauloises є «Свобода, завжди!» Нині все це – в минулому. Хочете запалити, просимо вийти надвір.

Заборона спрацьовує

Перші ознаки вказують на те, що заборона спрацьовує. Міністр охорони здоров''я Франції Розлін Башльо охрестила нову добу «новим мистецтвом життя».

Як каже один паризький офіціант, клієнтів не поменшало, і вони швидко пристосовуються до нових реалій: «Я не помітив поки що жодної різниці, лише те, що більше клієнтів виходять з кавою надвір, але все йде добре, й усі підкоряються цьому».

Ця тенденція, яку важко було уявити собі лише два роки тому, охоплює Європу. Влітку ситуація, подібна до французької, була у Великій Британії, а тепер важко собі уявити прокурений паб, де колись висіли хмари диму, всі слухняно палять на вулиці.

Причини радикальних кроків

Радикальна зміна політики була викликана кількома чинниками. Рівень паління у Європі падає з року у рік, завдяки все більш наочним попередженням про шкоду для здоров‘я й дедалі вищим податкам на тютюн. Тож курці вже далеко не є більшістю суспільства. Опитування громадської думки свідчать, що 80 відсотків європейців підтримують заборону паління в громадських місцях. Також статистика показує, що коли уряд ускладнює курцям паління, багато з них відмовляються від звички. За 10 місяців від запровадження заборони в Італії півмільйона італійців кинуло курити. Водночас, понад 80 відсотків італійців кажуть, що й далі часто ходять до барів. А майже 10 відсотків твердять, що заборона заохотила їх частіше відвідувати ресторани, де тепер немає тютюнового диму.

Для дедалі більшого числа європейців заборона паління є відображенням демократії – тобто, волі більшості.
XS
SM
MD
LG