Доступність посилання

ТОП новини

Демократія у світі відступає. Україна намагається врятувати «Нафтогаз». (Огляд європейської преси)


Василь Зілгалов Прага, 4 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Європейська преса аналізує стан демократії у світі та в європейських країнах і приходить до висновку що «демократія відступає», маючи також на увазі наступні президентські вибори в Сербії, Грузії та Росії. Деякі газети звертають увагу на непросте завдання нового українського уряду, який вже у перші дні 2008 року зіштовхнувся з перспективою фінансового краху найбільшої національної енергетичної компанії.

Лондонська «Індепендент» пише у кінці тижня про «поганий виборчий початок» нового року, маючи на увазі не лише криваві події в Пакистані та Кенії але й загрози «вільному виборові» на президентських виборах в Грузії, Сербії та Росії. Британська газета зауважує, що «у листопаді минулого року, коли поліція жорстоко придушила масові протести, Захід раптом усвідомив, що Саакашвілі – хоча і реформатор але при цьому не обов’язково демократ. Але, з урахуванням стандартів цього регіону, він – ангел, і якщо він поверне собі владу на цих виборах, то без сумніву буде дуже намагатися повернути собі довір’я».

«Індепендент» також висловлює сумніви щодо демократичності російських президентських виборів у березні цього року і побоювання щодо наслідків сербських президентських виборів для ЄС, які очікуються вже 20 січня. Інша впливова лондонська газета, «Файненшел Таймс», пише що в Грузії 5 січня вибиратимуть «між справжньою і невдалою демократією». Газета також пише, що «призначивши ці вибори, Саакашівлі поставив під удар не лише свою кар’єру але й майбутній курс Грузії, включно з її напруженими стосунками з Росію». «Файненшел Таймс» наводить слова із інтерв’ю, яке дав газеті сам Саакашвілі, у якому він, зокрема, сказав: «Сподіваюся, що зможемо отримати 60 відсотків. Нам буде набагато важче у другому турі». «Файненшел Таймс» також зауважує висловлювання критиків, які переконані, що « Саакашвілі більше хвилює його репутація у світі аніж вирішення проблем країни». У публікації цього впливового британського щоденника також висловлюється сумнів про перемогу Саакашівлі вже у першому турі та йдеться про попередження опозиції про можливі фальсифікації народного волевиявлення.

Уряд Тимошенко рятуватиме «Нафтогаз України»

Німецький часопис «Шпіґель» повідомляє про намагання уряду Юлії Тимошенко у Києві врятувати державного енергетичного гіганта – «Нафтогаз України», який, за твердженнями його нового керівника Олега Дубини, має збитки у майже 700 мільйонів євро. Юлія Тимошенко, як зазначає «Шпіґель», вважає, що певні сили намагаються «викликати штучне банкротство державного концерну, щоб захопити українські газогони». Німецьке видання також пише, що уряд у Києві відшкодує борги «Нафтогазу» та «гарантує постачання газу до Європи». «Шпіґель» також нагадує про вимоги ЄС щодо модернізації «Нафтогазом» української газотранспортної системи, «більшості труб якої вже понад 30 років». При цьому німецька газета наводить приклади нещодавніх вибухів на деяких ділянках цього газогону.
XS
SM
MD
LG