Доступність посилання

ТОП новини

На Прикарпатті до Різдва виготовляли не лише «дідухи», а й «павуки»


Галина Добош Івано-Франківщина, 4 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – На традиційній передріздвяній виставці «дідухів», яка вже кілька років підряд проходить в обласному науково-методичному центрі культури і туризму Прикарпаття, знову перемогу здобула робота Ганни Розсипайло з села Фитьків Надвірнянського району. Її «дідухи» оригінальні, великих розмірів, один з них два роки тому в подарунок отримав Президент України Віктор Ющенко. Поряд із «дідухами», на цій виставці є і «павуки» з соломи – це вже більше традиції західного регіону.

Дідух символізує дух предків
(RadioSvoboda.Ua)
Здавна на Прикарпатті «дідухи» виготовляли бойки, опільці, покутяни. А от у гуцулів цього не було. За словами методиста обласного науково-методичного центру культури і туризму Прикарпаття Мирона Левицького, причина дуже проста – у гуцулів немає жита, вівса, бо нема де сіяти.

Поряд із «дідухами» на Прикарпатті домівки на Різдво прикрашали «павуками» з соломи. Процес виготовлення їх розпочинався ще влітку, коли жито чи пшениця стиглі. Тоді стебла тверді, не так ламаються. Їх чистили, сортували. Перед виготовленням взимку замочували в гарячій воді, щоб розмокли. А тоді з соломки робили трикутники і чіпляли один до одного.

Такі павуки можна робити різних розмірів, від поруху повітря вони крутяться
(RadioSvoboda.Ua)
«Вважають, що «павук» – це є пам’ять роду»

«Павуки» – це не просто прикраса. Катерина Андрусів із Рогатина, яка лікар за фахом, розповіла: Катерина Андрусів: «Взагалі вважають, що «павук» – це є пам’ять роду. Тому центр «павука» – це є наші дідусі, бабусі, дальше до них чіпляються діти, дальше внучки, правнуки. І можна його до безконечності робити, такий «павук».

Катерина Андрусів веде гурток з виготовлення іграшок у школі естетичного виховання. Разом із дітьми роблять понад 20 видів «павуків». Адже у кожному селі вони мають свої особливості. Приміром, у Рогатині їх прикрашають кольоровим папером, квіточками, у Пукові обмотують кольоровим папером дерев’яні палички, у Васючині прикрашають горішками у фользі – «золотцем», пір''ячком.

До дідухів і павуків - ще й такі вироби з соломи
(RadioSvoboda.Ua)
13-річній Лілі подобається робити «павуки»: «Дуже легенькі і виглядають дуже красиво. Кажуть, що якщо сидіти під «павуком» – то вони ніби передають енергію з космосу. Тому що ці трикутнички з’єднуються як сигнали».

Колись «павук» заміняв ялинку

«Павуки», як і «дідухи», мали своє місце в галицьких хатах на час Різдвяних свят.

Катерина Андрусів: «Колись в селі «павук» заміняв ялинку. Його чіпляли на кінській волосинці до сволока, в селі це називали трам. І він крутився від подиху повітря, виблискував таким золотом. В останній час це була традиція забута, почали робити ялинки. Я з дітьми проповідую, що краще робити «павуки». Тому що такі «павуки», трошки модернізовані, вони дуже гарно вписуються в сучасний інтер’єр. Крім того, ми зекономимо багато живих дерев».

В давнину шанобливішим було ставлення до природи, до тих же ялинок. Можливо, з таких дитячих гуртків і виставок відродяться і давні традиції.
XS
SM
MD
LG