Доступність посилання

ТОП новини

Наступного літа закарпатцям загрожуватимуть вовки?


Надія Петрів Ужгород, 4 січня 2008 – Вовків розплодилося далеко понад оптимальну щільність, і вже сьогодні вони загрожують і населенню, і свійським тваринам. Нещодавно один вовк навіть покусав трьох жителів Ужгородського району. Місцеві біологи наполягають на тому, що вовків треба занести до Червоної книги, тоді як фахівці з мисливства кажуть, уже нині цей вид значно перевищує оптимальну щільність.

Страшний випадок стався близько двох тижнів тому в одному з сіл Ужгородського району Закарпаття: погнавшись за собакою, вовк забіг до людської оселі. У хаті зчинився страшний ґвалт, троє чоловіків, що саме були на обійсті, кинулися виганяти вовка. Без біди не обійшлося: хижий звір встиг покусати всіх трьох.

І якщо рани залікувати легко, то хвороби, які переносить вовк – дуже важко. Найнебезпечнішою з них є сказ, зазначає лікар інфекціоніст Ростислав Гребняк: «Сказ – це гостре, інфекційне захворювання людини і теплокровних тварин, воно проявляється в ураженні центральної нервової системи. Передається хвороба людині зазвичай через тварин. Наскільки мені відомо, і зараз у Закарпатті, а саме у Свалявському районі, близько 30 осіб проходять лікування від сказу. Мені відомо, що заразилися вони від вовків, вочевидь, обробляли вовчі шкури».

Чому чисельність вовків сильно зросла?

Фахівці-мисливці кажуть, у 70-х роках минулого століття на території Закарпаття нараховувалося всього 20-25 вовків, і це, за висновками науковців, була їхня оптимальна щільність. Зараз вовків нараховують понад 170.

Заступник начальника управління лісового господарства й мисливства у Закарпатській області Володимир Машура наголошує: «Чисельність їх залишається надзвичайно високою, і я поясню, чому. У нас дуже багато заповідних територій, на яких забороняється полювання. У зв’язку з цим на цих територіях вовк має найбільший захист: фактично там створюються їхні лігва, вони там відтворюються і відповідно розповсюджуються, полюючи, по всій області».

Одні кажуть про Червону книгу, інші пропонують розпочати відстріл

Окремі закарпатські біологи ратують за те, аби занести вовків до Червоної книги. Однак, за словами Володимира Машури, якщо не проводити науково-обґрунтовану й продуману роботу з відстрілу вовків, то до червня наступного року їх в області розплодиться до півтисячі, а це катастрофічно багато.

Володимир Машура: «Не хочу лякати, але нині практично 5 районів Закарпатської області знаходяться в «стані сказу», тобто в стані надзвичайної ситуації. На сьогодні це дуже складна ситуація, ми маємо практично 150-170 особин, але ми можемо очікувати, якщо далі так буде ставитися питання, що вовка потрібно занести навіть до Червоної книги, то ми можемо очікувати наступного року близько 500 голів. І це вже буде надзвичайна проблема»

За словами спеціалістів із мисливства, аналогічна ситуація з вовками по всій Україні. У принципі, це ж стосується й лисиць: їх нині в Закарпатті у п’ять разів більше за науково-обґрунтовану щільність: 5 голів на 1 тисячу гектарів. Лікарі-санепідеміологи стверджують, що коли кількість лисиць перевищує норму в 0,5-1 особини на 1 тисячу гектарів угідь, починається епідемія сказу….
XS
SM
MD
LG