Доступність посилання

ТОП новини

Росія критикує перебіг президентської кампанії і виборів у Грузії й їхню оцінку західними спостерігачами


МЗС Росії заявляє, що президентські перегони в Грузії відзначилися «широким застосуванням адміністративного ресурсу, неприхованим тиском на опозиційних кандидатів, суворим обмеженням їхнього доступу до фінансових та медійних ресурсів». Жодних підтверджень таким заявам російське зовнішньополітичне відомство не наводить. Натомість воно назвало «поспішно озвученими» й «м’яко кажучи, поверховими» загалом позитивні оцінки західних спостерігачів.

Офіційний коментар Міністерства закордонних справ Росії згадує «повідомлення про численні порушення виборчого законодавства з боку влади», які «надходили й далі надходять від засобів інформації, неурядових організацій і представників опозиції».

МЗС Росії заявляє, що президентські перегони в Грузії відзначилися «широким застосуванням адміністративного ресурсу, неприхованим тиском на опозиційних кандидатів, суворим обмеженням їхнього доступу до фінансових та медійних ресурсів».

Жодних підтверджень таким заявам російське зовнішньополітичне відомство не наводить.

Натомість воно назвало «поспішно озвученими» й «м’яко кажучи, поверховими» загалом позитивні оцінки західних спостерігачів.

МЗС Росії окремо звертає увагу на повідомлення про плани опозиції здійснити акції протесту й повідомляє, що «далі уважно стежить за подіями в Грузії».

Низка міжнародних місій спостерігачів у неділю заявила, що вибори загалом відповідали демократичним стандартам і відбулися без серйозних порушень, які могли б вплинути на їхній результат, а відтак їхні результати мають бути визнані.

При цьому спостерігачі звернули увагу на наявність недоліків і менших порушень.

Голова місії спостерігачів Європейського Парламенту Марі Анн Іслер-Беґен наголосила в неділю на прес-конференції в Тбілісі на проблемах зі списками виборців та з процедурою маркування виборців спеціальними чорнилами, яку передбачає грузинське законодавство, щоб унеможливити повторне голосування. Вона застерегла, що необхідно негайно вжити відповідних заходів напередодні майбутніх парламентських виборів.

Голова спостережної місії від Організації з безпеки і співпраці в Європі Алсі Гейстинґз заявив, що його занепокоїла «розмита межа» між державною діяльністю і виборчою кампанією Міхеїла Саакашвілі.

Напередодні виборів Саакашвілі пішов у відставку з посади Президента. Обов’язки голови держави нині виконує голова парламенту Ніно Бурджанадзе.

Гейстинґз водночас наголосив, що вибори відповідали більшості рекомендацій ОБСЄ. Зокрема, всі кандидати мали можливість вільно вести свої кампанії, а виборці змогли безперешкодно віддати свій голос.

Голова місії спостерігачів від Парламентської Асамблеї Ради Європи Матяш Ерші, виступаючи на тій самій прес-конференції, закликав усіх політичних діячів поважати законність цих виборів.

Місія спостерігачів від СНД, згадавши про деякі недоліки, заявила, що на виборах не було порушень, які б перешкодили вільному волевиявленню громадян.

Місія спостерігачів від України вважає, що вибори відбулися в спокійній, доброзичливій і конструктивній атмосфері. Вона не зафіксувала істотних порушень, які могли б поставити під сумнів вільне і демократичне волевиявлення грузинських громадян.

Матеріали до теми:

• Україна сподівається, що всі учасники виборчого процесу в Грузії визнають результати дострокових президентських виборів, які б вони не були • Місія спостерігачів від України в Грузії: істотних порушень на дострокових президентських виборах не виявлено, не довіряйте «результатам» опитувань невідомих псевдоструктур • Грузія: на дострокових президентських виборах перед веде Саакашвілі, міжнародні спостерігачі не бачать серйозних порушень, опозиція знову невдоволена й мітингує • Екзит-пол у Грузії: Міхеїл Саакашвілі може перемогти вже в першому колі президентських виборів • Грузія обирала Президента і вирішувала свій курс щодо НАТО
XS
SM
MD
LG