Доступність посилання

ТОП новини

Чи піде Сербія на компроміс щодо Косова у обмін на членство в ЄС? «Шалений» понеділок у Великій Британії. (Огляд європейської преси)


Василь Зілгалов Прага, 7 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У європейській пресі продовжують обговорювати тему незалежності Косова та європейської перспективи Сербії у зв’язку з цим. А Італія, як пишуть чимало видань, потерпає від «навали сміття», навіть президент країни закликав рятувати Неаполь від «сміттєвих пожеж». Газети ж Великої Британії пишуть про труднощі з «поверненням» багатьох британців до буднів після двотижневого Різдвяного перепочинку: у пресі понеділок, 7 січня, охрестили «шаленим», коли кількість заяв на розлучення б’є всі рекорди.

Лондонська «Індепендент» звертає увагу на заяву Президента Сербії Боріса Тадіча про те, що відмова від інтеграції Сербії до ЄС зашкодить спробам Бєлграда зберегти Косово. Видання наводить слова Тадіча про те, що лише вступ його країни до ЄС зробить її сильною і дає можливість вирішувати проблему краю. Боріс Тадіч розпочав свою кампанію з виборів президента Сербії, які мають відбутися 20 січня. Його головним суперником буде сербський націоналіст Томіслав Ніколич. Газета зауважує, що ЄС пропонує Сербії підписати у кінці січня угоду про стабілізацію та асоціацію, що є першим кроком до членства в європейській спільноті, в обмін на втрату Косова та підтримку партії Боріса Тадіча. «Індепендент» нагадує, що жодна з політичних сил Сербії не погоджується із можливою втратою Косова. І лише один президент Тадіч додає до цього, що він не бажає, щоб «молодь знову йшла воювати».

ЄС пригрозив італійській владі санкціями через сміття

Чи не всі італійські газети написали сьогодні про трагедію зі сміттям у Неаполі, коли навіть президент країни Джорджо Наполітано закликав допомогти цьому місту дати раду із накопиченим за дні свят сміттям. В Неаполі дійшло до сутичок громадян міста з поліцією, коли вона намагалася допомогти пожежникам загасити звалища сміття, що їх запалили місцеві жителі. Оглядачі кажуть, що головна проблема у контролі за цим бізнесом з боку мафії, яка не хоче допускати до нього когось стороннього. Ситуація зі сміттям в Італії, як пише «Ла Стампа», настільки серйозна, що навіть ЄС пригрозив італійській владі санкціями за порушення європейських норм із знищення відходів.

«Шалений» понеділок

Тим часом лондонська газета, «Таймз», пише що перший понеділок після Різдвяних свят є «шаленим». У ці дні, за інформацією газети, наполовину зростає кількість дзвінків у служби з психологічної підтримки подружніх пар, адвокати з розлучень готуються до найнапруженішого дня у році. «Таймз» зауважує, що «тисячі пар не витримують випробовувань Різдвом» і про це вони повідомляють адвокатів саме у «шалений» понеділок, 7 січня. На другому місці – проблема боргів. За минулий рік, як повідомляє «Таймз», адвокати мали справи з майже двома мільйонами боргових позовів і саме після Різдва спостерігається пік їхніх розглядів. Але є й світла сторона святкувань. Як повідомляє преса, цього разу понад пів мільйона британців бажають з понеділка відпочити від свят за кордоном.
XS
SM
MD
LG