Доступність посилання

ТОП новини

ЄС відкриває у Словенії Європейський рік міжкультурного діалогу


Наталія Вікуліна Брюссель, 8 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Європейський рік міжкультурного діалогу розпочинається у вівторок у Любляні, столиці Словенії, яка головує в Євросоюзі в наступні півроку. Офіційну церемонію відкриють голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу, словенський прем''єр-міністр Янеш Янша і голова Європарламенту Ганс-Ґерт Поттерінг.


Розуміти краще культуру своїх сусідів по Євросоюзу – ось у чому полягає мета Європейського року міжкультурного діалогу.

Церемонія у вівторок у Любляні відкриває низку акцій у ЄС, усі країни якого таким чином намагатимуться поглибити відносини між народами, релігіями і культурами. Євросоюз сподівається зміцнити толерантність, солідарність і почуття спільної долі серед громадян країн ЄС. Речник Комісара ЄС з освіти і культури Джон Макдональд каже, що відносини між культурами є дуже широким поняттям. «Це можна розуміти як діалог між релігіями, що нині дуже актуально. А можна тлумачити дуже просто, ставлячи питання: наскільки добре знають європейці своїх сусідів? Що знає середній словенець про свого товариша-європейця на Мальті? Скільки, наприклад, британців знають багато про естонців?» – так один із речників Єврокомісії пояснив суть міжкультурного діалогу в Євросоюзі.

Як стати міжкультурним суспільством?

Комісар ЄС з освіти і культури Ян Фігель зазначив, що в 21 сторіччі Європа стоїть перед обличчям нового виклику: як стати міжкультурним суспільством, що базується на шанобливому обміні поглядів між особистостями і групами з різним культурним підґрунтям. Його прес-секретар нагадав, що більшість європейців вважає позитивним обмін між культурами. «Майже три чверті громадян ЄС думають, що люди різних культур, релігій, національностей збагачують культурне життя їхніх країн. Звичайно, статистика відрізняється у різних країнах. Але три чверті – це досить висока частка»,– сказав Макдональд.

На порядку денному – сім проектів

Кожна з 27 країн Євросоюзу представить свій проект з міжкультурного діалогу. Окрім того, в ЄС будуть втілювати сім загальноєвропейських проектів, до яких залучатимуться люди з усіх країн Євросоюзу. Наприклад, один із таких проектів підтримуватиме діалог між культурами європейських міст, інший заохочуватиме спілкування між молодими людьми різних країн ЄС. Підтримку акціям надаватимуть так звані посли року, якими стали відомі в Євросоюзі особистості. Серед них французький співак і актор Шарль Азнавур, бразильський письменник Пауло Коельйо, головний редактор польської «Газети Виборчої» Адам Міхнік, переможниця конкурсу «Євробачення» 2007 року, сербка Марія Серифович.
XS
SM
MD
LG