Доступність посилання

ТОП новини

Президент США Джордж Буш розпочинає візит на Близькому Сході


Вольф Москович Єрусалим, 8 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні президент США Джордж Буш вилітає з Вашинґтона у Тель-Авів. За вісім днів свого візиту на Близький Схід він відвідає шість країн та обговорить з їхніми лідерами важливі реґіональні проблеми. Серед них – палестино-ізраїльське мирне порозуміння, ситуація в Іраку та Лівані, а також проблему іранської загрози.


Єрусалим готується до зустрічі президента США, який пробуде тут сорок вісім годин – з середи до п’ятниці. Його охоронятимуть понад десять тисяч поліцейських. У будинку мерії міста організували спеціальний прес-центр, з якого сотні журналістів висвітлюватимуть візит.

Джордж Буш окремо зустрінеться з ізраїльськими та палестинськими лідерами, а також із спецпосланцем держав так званого квартету Тоні Блером. Уряд Ізраїлю заявив, що під час візиту Буша усі антитерористичні операції ізраїльського війська призупиняються.

Ключові проблеми, які намагатиметься вирішити Джордж Буш під час візиту

Лідер США вимагатиме від Ізраїлю припинити розбудову єврейських поселень на палестинських територіях, а від палестинців – покласти кінець палестинському терору. Одначе місцеві оглядачі не очікують великих зрушень у ситуації на терені у результаті візиту Джорджа Буша.

Після Ізраїлю американський президент відвідає Кувейт, Об’єднані Арабські Емірати, Саудівську Аравію та Єгипет. Експерти вважають, що Буш закличе лідерів цих держав підтримати палестинський уряд Махмуда Аббаса та палестино-ізраїльський мирний процес, а також демократичні зміни в Іраку та Лівані. Очікується, що він наголошуватиме на зростаючій загрозі з боку Ірану.

Джордж Буш виступить в Абу Дабі з промовою – єдиною під час візиту, а також зустрінеться з солдатами американського військового континґенту у Перській Затоці.

У травні цього року Джордж Буш знову відвідає Ізраїль, щоб узяти участь в урочистостях з нагоди 60-річчя держави Ізраїль.

Матеріали до теми:

• Президент Буш вирушає на Близький Схід. Уперше і, мабуть, востаннє
XS
SM
MD
LG