Доступність посилання

ТОП новини

Більшість грузинів проголосували за вступ до НАТО. Париж готовий до подальшого розширення ЄС. (Огляд європейської преси)


Мар’яна Драч Прага, 8 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Європейські видання сьогодні продовжують аналізувати перспективи Грузії після президентських виборів. Оглядачі також пишуть про майбутнє розширення Європейського Союзу і можливе весілля президента Франції.

Порівняно з іншими країнами регіону, передовсім Росією, вибори в Грузії були відносно вільними, але навряд чи їх можна назвати чесними, пише німецька газета «Гандельсблатт». За її оцінкою, йдучи до влади, президент Міхеїл Саакашвілі повною мірою скористався адміністративним ресурсом. Змушує замислитися і той факт, що він посів лише друге місце у Тбілісі, тоді як у віддалених районах за дотеперішнього президента Грузії віддали голоси до 90 відсотків виборців.

На виборчих дільницях більшість грузинів також проголосували за вступ до НАТО. Оглядач «Гандельсблатт» переконаний, що Альянс має підтримати таку волю людей. Інша думка у швейцарської газети «Ле Тамп». Видання пише, що цей важливий символічний результат не зможе змінити стратегічної рівноваги сил на Кавказі. Захід може багато що втратити, якщо прискорить вступ Грузії до НАТО, адже там і є головні лінії протистояння з Росією, від енергетики до військових інтересів. Оглядачі прогнозують, що на бухарестському саміті в квітні НАТО не захоче додавати «кавказького перцю» до відносин з Росією і попросить Грузію ще почекати.

Париж зацікавлений в інтеграції балканських країн до ЄС

Тим часом британська газета «Файненшал Таймс» на першій шпальті друкує розмову з міністром закордонних справ Франції, який запевнює, що Париж готовий до подальшого розширення Європейського Союзу. За словами Жана-П’єра Жуйє, Франція подолала скепсис щодо збільшення організації і тепер буде домагатися, щоб більший Євросоюз відігравав і більшу роль у світовій політиці. Так, зокрема, Париж зацікавлений в інтеграції балканських країн, включно із Сербією, яку французький урядовець назвав «полюсом стабільності» у регіоні.

Коли Ніколя Саркозі одружиться з колишньою манекенницею?

А французькі видання, серед іншого, цікавить майбутнє весілля президента Ніколя Саркозі. Деякі з них раніше інформували, що вже в лютому він має одружитися з колишньою манекенницею Карлою Бруні, проте інтрига щодо дати триває. Як зазначає «Фігаро», рейтинг президента дещо впав, бо багато французів вважають, що Саркозі надто афішує своє приватне життя, щоб спробувати відвернути увагу від економічних проблем. Сам Саркозі відкидає такі звинувачення і пояснює, що не хоче брехати і бути дволичним, натякаючи на деяких своїх попередників, які мали і позашлюбні зв‘язки, і позашлюбних дітей.
XS
SM
MD
LG