Доступність посилання

ТОП новини

Що має зробити Верховна Рада у першу чергу?


Тетяна Ярмощук Київ, 8 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Парламентсько-урядова коаліція сформована, Прем’єр та персональний склад Кабінету Міністрів затверджені, державний бюджет ухвалений. Які ж тепер першочергові питання має розглянути та ухвалити Верховна Рада?

Вісім місяців простою, ще місяць полеміки та вирішення організаційних питань. Зрештою, Верховна Рада таки запрацювала.

Після новорічно-різдвяних канікул парламент має ухвалити передусім законопроекти, які стосуються соціальної сфери. У цьому переконаний представник Блоку Юлії Тимошенко Андрій Шкіль: «Після ухвалення бюджету потрібно це забезпечити низкою законодавчих речей. Тобто, потрібно ухвалити закони і поправки до законів, мусить ухвалити парламент після ухвалення бюджету. Це у першу чергу. Але я також сподіваюся, що буде затверджена ратифікована угода між Україною і ЄС, бо це також важливо. Оскільки хоча й вона набрала чинності, але за неї потрібно проголосувати».

Податковий кодекс

Одним із перших питань, якими парламент має зайнятися після свят, є доопрацювання та ухвалення нового Податкового кодексу, вважає представник Партії регіонів Михайло Чечетов.

«Потрібно ухвалити Податковий кодекс. Уряд Янукович його розробив, можна його доопрацювати. Але Податковий кодекс потрібно ухвалити. Потрібно знизити податковий прес та відкрити можливість для серйозного внутрішнього інвестування, для використання вільних фінансових ресурсів на підприємствах, для інвестицій. Також потрібно буде ухвалювати план соціально-економічного розвитку на наступний рік та розглядати проект судової реформи», – зазначив Михайло Чечетов.

Запровадження мораторію на підняття цін та тарифів?

У зв’язку із підвищенням вартості імпортного газу парламент має взяти під контроль можливий ріст цін на «блакитне паливо» для населення. Це, на думку комуніста Олександра Голуба, є першочерговим завданням Верховної Ради.

Олександр Голуб: «Верховна Рада повинна в першу чергу взяти під контроль можливий ріст тарифів, що стосується підняття ціни на газ, і фактично ухвалити рішення щодо мораторію на підняття цін та тарифів. Відповідний законопроект фракція комуністів підготувала і внесла до Верховної Ради».

Доопрацювати держбюджет-2008

Окрім цього, на думку представників усіх фракцій, і Верховна Рада, і Кабінет Міністрів нині мають займатися доопрацювання державного бюджету на наступний рік. Оскільки наприкінці 2007 року, ухвалюючи головний фінансовий документ-2008, парламентарі вирішили, що до кінця березня ухвалять до нього зміни та доповнення.
XS
SM
MD
LG