Доступність посилання

ТОП новини

Джордж Буш розпочав турне Близьким Сходом і бачить «нову можливість» для миру в регіоні


Василь Зілгалов Прага, 9 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Близькосхідне турне Джорджа Буша розпочинається відвідинами Тель-Авіва і Західного берегу Йордана. У поїздці країнами регіону Буш має на меті оживити ізраїльсько-палестинські мирні зусилля, а також досягнути мобілізуючої підтримки країн регіону для зменшення тут впливу Ірану.

Джордж Буш прибуває до Тель-Авіву, 9 січня 2007 р.
(InterPressNews)
Джорджа Буша вітали на летовищі біля Тель-Авіва військовий оркестр, чимало чиновників та керівники Ізраїлю: президент Шимон Перес та прем’єр Егуд Ольмерт. Під час короткої промови-привітання Буш сказав, що бачить «нову можливість» для миру між ізраїльтянами та палестинцями.

Джордж Буш: «Ми в пошуках тривалого миру. І бачимо нову можливість для нього тут, на Святій Землі, і для свободи у цілому регіоні. Я з нетерпінням очікую моїх зустрічей з ізраїльським президентом Шимоном Пересом та прем’єр-міністром Егудом Ольмертом. Ми обговоримо наші рішучі наміри щодо безпеки, свободи і миру повсюдно на Близькому Сході».

Наступного дня, у четвер, Джордж Буш планує окремо зустрітися в Рамаллі з президентом Палестинської адміністрації Махмудом Аббасом.

Перес просить зупинити «божевілля» Ірану, «Хамасу» та «Хезболли»

Одним із намірів президента США є сприяння переговорам, розпочатим два місяці тому на міжнародній конференції в американському Аннаполісі. Там ізраїльський та палестинський лідери зобов’язалися працювати для справи миру до того часу, коли Буш залишить Білий Дім у січні 2009 року. Але переговори сторін з того часу перервалися.

Ізраїльський президент Перес у промові висловив сподівання, що нинішній рік буде «моментом істини» для близькосхідного миру. Шимон Перес зупинився також і на проблемі загрози для регіону з боку Ірану. Він звернувся до Джорджа Буша з проханням зупинити, як він назвав, «божевілля» Ірану, «Хамасу» та «Хезболли».

Шимон Перес: «Ми сприймаємо Вашу (пане Буш) пораду, щоб правильно оцінювати іранську загрозу. Іран має по-справжньому розуміти нашу готовність щодо самооборони».

Буш нагадуватиме, що Іран залишився загрозою

Перед від’їздом у турне Джордж Буш заявив, що він буде нагадувати друзям Вашинґтона в регіоні, що Іран залишається загрозою і після того «заплутаного сигналу», який послали нещодавно американські спецслужби про нібито припинення Іраном його програми з виробництва ядерної зброї у 2003 році.

Джордж Буш: «Одна з проблем, яку ми маємо, це те, що доповідь спецслужб стосовно Ірану була заплутаним сигналом. І я маю нагадати їм, що я сказав про це на прес-конференції, коли я був там і відповів на деякі з ваших запитань – Іран був загрозою, Іран є загрозою та Іран продовжить бути загрозою, якщо ми дозволимо йому самому освоїти процес збагачення урану».

Європейські оглядачі досить скептичні

Хоча більшість аналітиків, як пишуть у середу головні європейські газети, скептично відносяться до намагань Буша вплинути на ізраїльсько–палестинські переговори і наголошують, що він зіткнеться також із проблемами у зміцненні регіонального альянсу проти Ірану у той час, коли Бушу залишився тільки один рік перебування при владі.

Близькосхідне турне Джорджа Буша має охопити також Кувейт, Бахрейн, Об’єднані Арабські Емірати, Саудівську Аравію, а завершиться 16 січня в Єгипті.

Матеріали до теми:

• Президент Буш вирушає на Близький Схід. Вперше і, мабуть, востаннє
XS
SM
MD
LG