Доступність посилання

ТОП новини

Праця українського шахтаря незабаром оцінюватиметься погодинно. Ціна шахтарської праці


Наталка Коваленко, Надія Шерстюк Запровадити погодинну оплату праці на українських шахтах запропонувала Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко. Це, на її думку, допоможе знизити рівень травматизму гірників і підвищить престиж професії шахтаря. Як сприймають цю ініціативу керівники вугільних підприємств і самі шахтарі? Чи зможе погодинна оплата праці покращити життя гірників?

ГЛАС НАРОДУ:
Чи хотіли б ви отримувати зарплату за кількість відпрацьованих годин?
Інна, домогосподарка:
- За кількість робочих днів, місяців, звичну для нас заробітну плату — хотіла б.
Олексій, охоронець:
- Погодинно платять у всьому світі. Я не замислювався над цим серйозно, але, здається, краще погодинна оплата праці.
Валентина Дмитрівна, пенсіонерка:
- Погодинно, адже хтось працює 9 годин, а інші 5 годин і отримують однакову платню.
Сергій, товарознавець:
- Погодинно! Скільки відпрацював, скільки й заробив.
Ніна Афанасіївна, продавець:
- У нас зараз потрібно виконувати план. Хотілося б погодинно.
Нова форма оплати може призвести до зменшення обсягів видобутку та до напруги в колективі

Сумнозвісна шахта ім. Засядька — найбільше вугільне підприємство України має стати першою, де буде запроваджена погодинна система оплати праці гірників і скасована відрядна, за норму видобутку вугілля. Однак, на думку керівників шахт, нова форма оплати призведе до зменшення обсягів видобутку, розповідає донецький кореспондент Радіо Свобода Тарас Москалюк.

«Під час свого першого візиту до Донецька у ранзі Прем’єр-міністра Юлія Тимошенко запропонувала запровадити погодинну оплату праці для українських шахтарів. І розпочати цей досвід саме на шахті ім. Засядька. У цьому питанні її активно підтримали і Президент України Віктор Ющенко, і голова незалежної профспілки Михайло Волинець, і, звісно, самі шахтарі. На думку Юлії Тимошенко, це має значно зменшити рівень травматизму та підвищити престиж шахтарської праці. Це також призведе до значного зменшення інтенсивності видобутку, яка доволі часто є причиною аварійних ситуацій. Але саме під час того візиту вдалося почути думку одного з керівників вугільного підприємства Донеччини, який, звісно, не назвав свого імені. Цей «вугільний генерал», як називають їх шахтарі, сказав, що із запровадженням подібної форми оплати гірникам, що йдуть у шахту, під землею вже можна нічого не робити, а просто проспати всю зміну. На думку цього керівника, погодинну оплату слід поєднати з оплатою певної норми видобутку вугілля. І якщо запроваджувати запропоновану Прем’єром форму оплати без необхідної підготовки, то це буде означати значне зменшення обсягів видобутку, що є рівнозначним закриттю такої шахти, як Засядько. А це підприємство видобуває 3 млн. тонн коксівного вугілля на рік. І через можливі втрати коксохімічні та металургійні підприємства очікує тяжка криза. А враховуючи те, що продукція металургів є однією з основних в українському експорті, то криза очікує і всю державу. На самій шахті ім. Засядька говорять, що погодинна форма оплати може також призвести до напруги в колективі, адже від рівня видобутку залежить зарплата не лише підземних робітників, а й всього колективу шахти. А для інших фахівців, які також працюють у шахті, подібна форма оплати не передбачається».

Робітник не зацікавлений у кінцевому результаті

Погодинну оплату праці доцільно запроваджувати на підприємствах, де технологічні процеси пов’язані з мінімальними ризиками та ініціативою робітників – наприклад, конвеєрна збірка машин. У випадку з шахтарською працею це призведе до зниження обсягів виробництва, вважає економічний експерт Віктор Лисицький.

«Коли у робітника сам технологічний процес, організація роботи виключає появу якихось речей, які важко пронормувати, які вимагають його особистої ініціативи, то в таких випадках погодинна оплата праці є доцільною. І знов таки, найбільш класичний «приклад конвеєра», коли робітник не зацікавлений у кінцевому результаті. Він буде просто виходити на роботу і очікувати, коли технологічний процес буде до такого рівня доведений, як на конвеєрі. Коли це буде? Я думаю, що принаймні не в нашому житті».

У скільки гривень обходиться нині година шахтарської праці

Міністерство вугільної промисловості спільно з профспілками і громадськими організаціями впродовж тижня має розробити документи для переходу на погодинну систему оплати праці. Поки що гірники отримують зарплату залежно від обсягів виконаного плану, говорить Олена Новашова, директор фінансово-економічного департаменту Мінвуглепрому. У минулому році, за її словами , рівень зарплати зріс на сорок відсотків.

«Залежно від рівня виконаного плану зарплата може бути від 2,5 до 4,5 тис. грн. Це залежно від рівня виконання плану, об’єму видобутку, об’єму проведення гірничих робіт».

Шахтарські ж профспілки наводять таку арифметику гірничої праці:

«Шахтарі працюють 120 годин на місяць, отримують 3 тис.125 грн. За 1 годину отримують 25 грн.».

Яка заробітна плата польських гірників?

Середня зарплата гірника державної вугільної компанії у Польщі становить близько 1 тис. євро. Шахтарі різних підприємств отримують також і корпоративні надбавки, розповідає кореспондентка Радіо Свобода у Варшаві Єва Поштар:

«Проблеми заробітної платні польських гірників вирішують керівники державних вугільних компаній, враховуючи кошти від видобутку, а також рентабельність окремих шахт. У той же час керівництво шахт теж вільно може підвищувати гірникам платню.

Рада міністрів щороку встановлює максимальний рівень росту зарплати в галузі вугільної промисловості. Минулого року це становило максимум 6 відсотків.

У середу гірники припинили страйк, що проходив під землею у шахті Будрик. Про підвищення зарплат гірникам договір підписали профспілки та керівники шахти.

Востаннє, після страйків гірників, керівники державної вугільної компанії під час переговорів із профспілками погодились на підвищення зарплатні гірникам на 10 відсотків.

Однак рішення за Кабінетом міністрів. Досі уряд схвалював подібні пропозиції, зауважив речник державної вугільної компанії, яка називається Катовицький вугільний холдинг.

Зараз у Польщі вугільною промисловістю завідують 3 державні компанії, 2 шахти працюють самостійно. У найбільшій державній компанії працює 60 тис. гірників. Минулого року дефіцит державної вугільної компанії сягнув близько 10 млн. євро.

Урядова програма реструктуризації польських шахт призвела до звільнення з роботи понад 100 тис. гірників. Уряд пропонує приватизувати окремі шахти».


Погодинна оплата - нерівні умови праці в колективі

Чим більше вугілля - тим більше зарплата. За таким принципом живуть нині українські шахтарі, каже Віктор Вербій, директор шахти Горіхівська на Луганщині. Якщо запровадити погодинну оплату, то це, на його думку, створить нерівні умови праці в колективі.

«А як можна погодинно платити шахтарю, який видобуває вугілля? Я в першу зміну здам трохи більше вугілля і зароблю трохи більше. Тут потрібно розглядати усе в комплексі. Щоб людина, коли здавала певну кількість вугілля, то й отримувала за це гроші».

Відрядно-преміальні нарахування зарплат

На українських шахтах діє ще стара радянська схема нарахування зарплат - відрядно-преміальна, каже лідер Незалежної профспілки гірників Михайло Волинець. А погодинна оплата застосовується у всьому світі на підприємствах з небезпечними умовами праці.

«Ти можеш працювати день і ніч і не виконати план, і отримати в 2 рази менше зарплату. Які можуть бути передбачення виконання плану? От, наприклад, велика мобільність газу (метану) в пластах, тут потрібно дотримуватись режиму по видобутку вугілля. Але щоб заробити в 2 рази більшу зарплату й отримати її, шахтарі змушені порушувати техніку безпеки самі. Це ніби німа змова між керівництвом шахти і робітником».

Українські шахтарі за годину праці отримують 5 американських дол.. У цю суму враховано і важку фізичну роботу, і постійний ризик загрози життю. То якою вона є ціна шахтарської праці?

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG