Доступність посилання

ТОП новини

І назвали містечко Великим Різдвом...


Василь Плоскіна Угорщина, 9 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Побувати в угорському містечку Надькарачонь (перекладається як Велике Різдво) на різдвяні свята вважається серед туристів доброю прикметою. Бо ж де, як не тут, ви знайдете бюро і навіть півдюжини лісових оленів з випрягу самого угорського Діда Мороза. Попри те, що католицьке Різдво вже минуло, він, однак, зовсім не поспішає на відпочинок. Каже, що поки не відповість на всі дитячі листи, своє бюро, де хазяйнують гномики, нізащо не зачинить.

Сучасні мешканці селища Надькарачонь кажуть, що пояснити, чому їхні предки нарекли так рідне поселення, марна справа. Мабуть, вони дуже любили святкувати Різдво, посміхаються одні, а інші жителі додають зі сміхом, що, на їхню думку, тут мали селитися тільки справжні моржі, які не бояться мінусових температур узимку.

Так чи інакше, але назва Велике Різдво наприкінці 20-го століття чимало прислужилася тутешній муніципальній громаді. Вже давно тут з початку грудня до середини січня працює бюро угорського Діда Мороза – Тейл Апу (буквально Зимового Тата). Щороку на цю роль підбирають чоловіка середніх років, а ще краще літню і добру людину з обов’язковим почуттям гумору. Це ж вам не жарти – приймати майже щодня пресу і, головне, віддано служити дітворі упродовж півтора місяця, причому без жодної фальші, щоб вони найщиріше вірили в зимову казку. Тому самодіяльному актору Міклошу Матрої часом доводиться за сумісництвом працювати і в ролі Святого Миколая, і справлятися з обов’язками Діда Мороза.

«Для мене дітьми є всі, хто молодший від... 200 років»

Сам угорський Тейл Апу розповів про себе таке: «Святий Миколай та Дід Мороз — друг для кожного дітлаха і вітається з малечею «Сервус!», тобто «Привіт!». Не грає ролі, хто перед тобою стоїть – велика дитина, себто дорослий, чи зовсім маленька, адже для мене дітьми є всі, хто молодший від... 200 років. Я отримав дуже багато гарних листів від малят, усі вони золоті, думаю, слухняні і чемні. Мої гномики допомагають сортувати пошту, стараються якомога полегшити мені роботу. Відправити сюди листа можна за допомогою Пошти Любові, тобто Угорською Поштою, або традиційним способом, виставивши дитяче послання у черевик чи чобіток для подарунків на вікні, а мої гномики вже потім усі їх зберуть докупи і принесуть мені».

Угорський Дід Мороз тримає прутики для неслухів на видному місці у себе в бюро, але ніколи не застосовує їх. Іноді лише дарує їх тим дітлахам, які справді хочуть виправити свою поведінку.

У передпокої Тейл Апу на стіні висить дошка оголошень. На ній можна побачити силу-силенну привітань з Різдвом на чужих мовах. А самі угорські діти вітають свого Діда Мороза так: «Boldog Karácsony és kellemes ünnepeket!» («Щасливого Різдва і приємних новорічних свят!»)
XS
SM
MD
LG