Доступність посилання

ТОП новини

Фонди ЄС допоможуть активізувати польське село завдяки інтернету


Єва Поштар Варшава, 9 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Своєрідна інтернет-революція чекає на мешканців сіл та малих міст Польщі. Завдяки урядовій програмі комп’ютеризації польського села, яку підтримує Євросоюз, у малих містах та селах мають виникнути мережі навчальних інтернет- центрів. Вони нададуть змогу місцевим мешканцям підвищувати свої кваліфікації та пізнавати світ. Таким чином польське село завдяки інтернет-мережі поволі приєднується до, так би мовити, «глобального села».

Урядовою програмою скористаються близько 400 малих населених пунктів, що віддалені від головних польських міст. Мешканці малих міст та сіл матимуть змогу безкоштовно користуватися підключенням до інтернет-мережі. Навчальні інтернет-центри працюватимуть по 20 годин у тиждень в сільських бібліотеках та будинках культури. У них зможе набувати знання кожен мешканець села, без огляду на вік.

Представниця фірми, яка реалізує проект, Каміля Совінська розповіла: «Пропонуємо 50 різного роду навчальних курсів: іноземні мови, «зелений туризм», також робота з комп''ютером, зокрема основи комп''ютерної графіки. Можна також пройти курс окремих шкільних предметів, отримати пораду щодо вибору шляхів професійної кар''єри».

Шанс насамперед для безробітних та людей похилого віку

На думку фахівців, безкоштовний Інтернет – шанс, зокрема, для безробітних та людей похилого віку, котрі проживають у районах віддалених від головних академічних та промислових центрів країни. Частина мешканців віддалених населених пунктів здобувала освіту ще тоді, коли у школах не було комп''ютерів та інтернет-мережі. Кожен учасник програми три роки після завершення навчання матиме змогу безкоштовно друкувати собі інтернет-посібники.

Голова сільради села Костомлоти, що у регіоні Долишня Сілезія, Мар''ян Фіта зазначив: «Велике зацікавлення програмою бачу в людей середнього віку, зокрема жінок. Вони зацікавлені у підвищенні професійних кваліфікацій, зокрема хочуть уміти працювати з комп''ютером. Це дозволить людям знайти роботу або допоможе в її пошуках, також за кордоном».

Проект координує міністерство освіти. Для його реалізації створено консорціум комп''ютерних та навчальних підприємств. Мережа навчальних інтернет-центрів обійдеться організаторам у суму близько 10 мільйонів євро. Інтернет-центри мають бути в усіх воєводствах (областях) – по одному у кожному районі. Місцева влада має забезпечити відповідне приміщення, а також підключення до телефонної мережі. Про все інше подбають фахівці.
XS
SM
MD
LG