Доступність посилання

ТОП новини

Індійський концерн презентував найдешевший у світі автомобіль


Мар’яна Драч Прага, 10 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Найдешевший у світі автомобіль вироблятимуть в Індії. Про це заявляє індійський автомобільний гігант «Тата Моторз», який сьогодні провів гучну презентацію нової машини. В Нью-Делі вірять, що йдеться про революцію в автомобільній індустрії.

Новий автомобіль «Тата Нано»
В Індії називають цей автомобіль народним. Вартість базової моделі машини «Нано» становить всього дві з половиною тисячі доларів. Презентуючи новинку, керівник індійського автомобільного гіганта Ратан Тат порівняв її з висадкою людини на Місяць: «Дякую, що ви сьогодні з нами. Для нас це епохальна подія!»

Головне – дешевизна, а не комфорт

Коли Ратан Тата сідав в у нове авто, то його голова ледь не сягла даху. У базовій моделі цього маленького чотиридверного автомобіля немає радіо, не кажучи вже про кондиціонер. Але не зовнішній вигляд, а доступність тут є ключовим моментом.

Хоча концерн «Тата» думає і про експорт, наразі нову машину продаватимуть лише в Індії: як планують, мільйон машин на рік.

Амбітна програма індійців вже змусила заворушитися конкурентів. Французький концерн «Рено» та його японський партнер «Ніссан» намагаються визначитися, чи зможуть і самі продавати автомобілі компакт-класу за менше ніж три тисячі доларів.

Захисників довкілля намагаються заспокоїти

Такі наміри автомобілістів змушують хапатися за голову захисників довкілля. Головний експерт ООН з кліматичних змін сказав, що через перспективу появи дешевого автомобіля його мучать нічні жахи. Втім, індійський концерн «Тата» запевнює, що його нове дітище забруднюватиме повітря навіть менше, ніж мотоцикли.

Тим часом на іншому перспективному автомобільному ринку, в Китаї, не женуться за дешевизною. Про це розповіла Радіо Свобода Аліша Вебб, шанхайський кореспондент журналу ­«Авомобільні новини»: «Якщо Індія спробує прийти сюди зі своєю машиною, то, мабуть, деякі китайські виробники на це реагуватимуть. Проте, якщо глянути на останні дані, то цифри продажу маленьких, дешевших авто не дуже добрі».
XS
SM
MD
LG