Доступність посилання

ТОП новини

Так скільки ж людей загинуло в Іраку – 600 тисяч, 151 тисяча чи 48 тисяч?


Василь Зілгалов Прага, 10 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Всесвітня організація з охорони здоров’я (ВООЗ) вважає, виходячи зі власних опитувань, що в Іраку, з моменту вторгнення США та їхніх союзників у цю країну в 2003 році, загинуло понад 150 тисяч місцевих жителів. Оцінки ВООЗ базуються на відповідях понад 9 тисяч респондентів у місцях проживання громадян по всій території Іраку. Хоча до сьогодні оприлюднювали чимало інших досліджень, і всі вони різні.

(AFP)
Підрахунки загиблих в Іраку після вторгнення США та їхніх союзників у березні 2003 року є предметом гострих дискусій. Американські військові ведуть точний підрахунок лише власних загиблих та поранених у цій країні, але не іракських військових чи, тим більше, жертв серед цивільного населення.

Одна з найвищих оцінок жертв серед іракців у цій війні, понад 600 тисяч загиблих осіб, міститься у дослідженні британського медичного журналу «Ланцет». Організація «Кількість жертв Іраку», яка відстежує місцеві повідомлення в пресі, називає цифру в 48 тисяч загиблих іракців, від березня 2003 і до сьогодні.

Експерти вважають, що і підрахунки ВООЗ не можуть бути остаточними й вирішити цю складну дискусію раз і назавжди. Тому їхня оцінка у 151 тисячу загиблих від 2003 до 2006 є лише певною екстраполяцією даних. Але дослідження ВООЗ є серед найбільш масштабних на цю тему і вважаються серйозними репрезентативними даними у підрахунках числа загиблих іракців.

Один зі співорганізаторів цього дослідження, доктор Тіс Боерма зазначив: «Це, можливо, одне з кращих досліджень, яке ми могли осягнути при таких масштабах та обставинах. Близька до істини картина точної кількості загиблих можлива лише про повній реєстрації смертей, але цього немає в Іраку і не було з 2003 року. Таким чином, це поки що найкраща оцінка на основі цього нашого опитування. Є, звичайно, способи покращити роботу у майбутньому при допомозі реєстрації смертей, реєстрації в госпіталях».

Чимало інтерв’юерів були під загрозою насильства і смерті

Дослідження ВООЗ проводилося з 2006 до 2007 року, коли організація надіслала близько тисячі своїх інспекторів, які вели опитування у містах і селах по всій країні, охопивши понад 9 тисяч респондентів. Представник ВООЗ в Іраку Наїма Аль-Ґассір каже, що для цієї роботи була проведена певна підготовка через засоби інформації в Іраку, через релігійних лідерів, щоб прискорити опитування та зробити його безпечнішим. Серед інтерв’юерів були переважно медсестри, фармацевти, деякі працівники іракських міністерств охорони здоров’я та освіти.

Доктор Тіс Боерма пояснює, що ця роботи була дуже небезпечною, чимало працівників були під загрозою насильства і смерті. Один зі співорганізаторів дослідження з іракського комітету статистики був застрелений по дорозі на роботу в Багдаді.

Згадане дослідження ВООЗ дає зрозуміти, що з 2003 до 2006 років насильства були однією з головних причин смертей серед дорослих іракців, особливо серед чоловіків у віці від 15 до 59 років. Тобто, ці дані відображають масовий вплив війни на населення Іраку. Детальніше з цим дослідженням можна ознайомитися на сторінках «Журналу медицини Нової Англії» в інтернеті.
XS
SM
MD
LG