Доступність посилання

ТОП новини

Обмеження для «УкрГазЕнерго»


Тетяна Ярмощук Київ, 10 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Газова тема знову у центрі уваги. Компанії-посередниці «УкрГазЕнерго» обмежили кількість газу, який вона має право продавати. А у Національній комісії з регулювання електроенергетики (НКРЄ) заявили, що не бачать підстав для підвищення ціни «блакитного палива» населенню. Тож чи варто чекати українцям збільшення тарифів на газ? І чи є ситуація з «УкрГазЕнерго» бажанням уряду ввести на газовий ринок нового посередника?

У державному бюджеті на 2008 рік підвищення тарифів на газ для населення не передбачено. Втім після заяви, що компанія «Нафтогаз» перебуває на межі банкрутства, Юлія Тимошенко пообіцяла керівнику компанії, що тарифи таки будуть переглянуті. Однак сьогодні Національна комісія з регулювання електроенергетики заявила, що не бачить підстав для підвищення цін на газ, видобутий в Україні, який використовується для потреб населення. Експерти, однак, вважають, що підвищення цін таки не вдасться уникнути.

Екс-керівник «Укртранснафти» Олександр Тодійчук заявив: «Немає іншого варіанту. На жаль, ми не можемо повністю забезпечити внутрішні потреби населення та бюджетної сфери тільки зі власного видобутку. Це [утримання цін] може поглиблювати кризу і НАК «Нафтогаз». Можна це затягнути на певний період. І, я думаю, що уряд Тимошенко буде недовгий час утримувати ці низькі ціни, щоб передбачити збільшення видатків у бюджеті». Імпортний газ до України постачається через компанію-посередницю «УкрГазЕнерго». Від дня заснування компанії вона самостійно реалізовувала понад половину «блакитного палива». Проте НКРЄ обмежила «УкрГазЕнерго» об’єм газу, який вона може самостійно продавати.

Голова НКРЄ Валерій Кальченко зазначив: «Вони не можуть займати більше 35% на ринку газу України. Тому і було ухвалене рішення про видачу ліцензії в обсязі 5 мільярдів». У компанії ж «УкрГазЕнерго» заявили, що не виконуватимуть рішення НКРЄ. Уряд спробує ввести на ринок газу нових посередників?

Скасовуючи ліцензію «УкрГазЕнерго», уряд спробує ввести на ринок газу нових посередників, переконаний Костянтин Бородін, який був речником Мінпаливенерго за попереднього керівника.

Костянтин Бородін: «Хто цим посередником буде? Ну, давайте подивимося на кадрові призначення уряду Тимошенко. Головою «Нафтогазу» призначають топ-менеджера корпорації «Індустріальний союз Донбасу» Олега Дубину. Виконувачем обов’язків його першого заступника призначають колишнього віце-президента корпорації «Інтер-газ», що, як відомо, належала Ігорю Бакаєві, Ігоря Діденка. На чолі державної акціонерної нафтогазової компанії опиняються представники двох найбільших газотрейдерів у нашій країні». Те, що «УкрГазЕнерго» виштовхують із газового ринку, значною мірою провина самої компанії, вважає експерт з енергетичних питань Олена Вітер.

«Крім заробляння грошей чи ведення бізнесу необхідно було наводити і якісь мости порозуміння з бізнесом, з підприємцями, які користувалися послугами «УкрГазЕнерго». Тому цей сценарій був прогнозований. Що може бути далі? Перший варіант – це віддати всі ті повноваження, які мала компанія «УкрГазЕнерго» назад компанії «Нафтогаз». Інший варіант – це замінити «УкрГазЕнерго» іншими компаніями. Хоча це технічно складно», – зауважила Олена Вітер. Раніше ж Прем’єр Юлія Тимошенко заявила, що «Нафтогаз України» близький до краху. Для перевірки фінансового стану компанії створили спеціальну комісію, яка має перевірити її діяльність за останні 7 років і до лютого місяця дати відповідь.
XS
SM
MD
LG