Доступність посилання

ТОП новини

Мешканці Дніпропетровська відстоюють єдиний у місті дитячий парк


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 10 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Мешканці Дніпропетровська виступили на захист єдиного в місті дитячого парку – парку Лазаря Глоби. Сьогодні майже півтори сотні людей, організованих громадським об’єднанням ГРАД, пікетували будівлю міськради, вимагаючи від влади припинити «адміністративне рейдерство» щодо об’єкту відпочинку. Міська влада запланувала віддати у приватні руки найприбутковішу частину парку – атракціони та каруселі, залишивши парк у фінансовій скруті.

«Зміни до статуту парку – перший крок до дерибану», «Рятуйте парк від адміністративного рейдерства!», «Не дамо знищити кращий парк міста» – плакати з такими написами тримали пікетувальники на 15-градусному морозі під стінами міськради. Парк – дитячий, тому серед учасників акції більшість – люди старшого віку. Пані Любов, так само, як й інші бабусі, хвилюється: де ж відпочиватиме з онуками, якщо парку не стане? «Скоро дітям ніде буде гуляти. Оця приватизація, приватна забудова… Якщо і цей парк заберуть, то як же жити в цьому місті?», – зазначає вона.

Те, що загроза знищення парку Лазаря Глоби у Дніпропетровську цілком реальна, підтверджує і один з організаторів пікету, лідер громадського об’єднання ГРАД Андрій Денисенко. Міська влада, каже він, посилаючись на рішення виконкому, надумала реорганізувати парк, змінивши його статут: найприбутковіші об’єкти – каруселі та атракціони – віддадуть комерційним структурам, а парк, лишившись без майна, може перетворитись у ще одну занехаяну територію.

Андрій Денисенко: «Саме ці атракціони забезпечують господарювання і самого комунального підприємства, і благоустрій парку. Якщо забрати це майно, вже за рік ми побачимо зовсім інший парк Глоби. Ми сьогодні прийшли, щоб сказати від імені громадськості міській раді, чиновникам – припиніть.., схаменіться!»

Посадовці на проблему дивляться по-іншому

До учасників пікету на захист парку з будівлі міськради на мороз ніхто не вийшов. У теплих кабінетах посадовців на проблему дивляться по-іншому. Заступник міського голови Ірина Зайцева вважає акцію протесту замовною – мовляв, керівництво парку просто створює «інформаційну хвилю», аби замилити очі щодо своєї господарської діяльності.

Ірина Зайцева (переклад з російської): «Коли ми зрозуміли, що за звітами у парку влітку на атракціонах нібито катається всього три людини, то в нас з’явилися питання до директора парку. А коли почалася перевірка господарської діяльності, послідувало прикривання якимись «рейдерськими захопленнями», «боротьбою за свободу і справедливість». Мешканців хочу запевнити: парк залишиться, але ми наведемо в ньому порядок».

А втім, висновків депутатської комісії, яка вже більше місяця перевіряє господарську діяльність керівництва парку, наразі немає, про них обіцяють поінформувати окремо. Поки ж депутати кажуть одне – директор парку підлягатиме покаранню.

Член комісії Вікторія Перебийніс зазначила: «Я вважаю, що вже на сьогодні є така необхідність – директору треба винести догану за порушення трудової дисципліни і перевищення службових повноважень».

Відтак учасники пікету розійшлися по домівках ні з чим, однак пообіцяли – до міської ради позиватимуться через суд.

Центральний дитячий парк імені Лазаря Глоби у Дніпропетровську є пам’яткою садово-паркового мистецтва 18-го століття. Наразі він вважається одним із найбільш доглянутих і найприбутковіших парків в регіоні. Тільки 2006 року на роботі атракціонів тут заробили більше мільйона гривень, а кожні вихідні сюди приходять тисячі відвідувачів.
XS
SM
MD
LG