Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську сьогодні так і не розпочали виплачувати компенсації за «радянські» заощадження


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 11 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Попри обіцянки уряду, відділення «Ощадбанку» Дніпропетровська сьогодні так і не розпочали виплачувати компенсації за вклади до колишнього Ощадбанку СРСР. Фахівці ощадкас поки тільки реєструють громадян. Побоюючись не потрапити до списків, люди вистоюють біля кас величезні багатогодинні черги. Гріються сподіваннями отримати готівку вже найближчим часом.

Гроші так і не почали виплачувати
(RadioSvoboda.Ua)
В одному з відділень «Ощадбанку» у центрі Дніпропетровська натовп із понад півсотні пенсіонерів. Місця біля віконця каси беруть штурмом. Ті, хто не має сили стояти, присідає на один із п’яти стільчиків, які спеціально поставили працівники відділення. Охочих трішки спочити багато, навіть аби посидіти на стільчику, займають своєрідну чергу.

Біля касового віконця пристрасті у розпалі. Хто за ким був, уже не розібрати. Ті, що стоять першими, кажуть, займали чергу ще другої години ночі. Сподівались, разом із реєстрацією вже сьогодні, як запевняв уряд, отримати й обіцяну тисячу компенсації. Але замість грошей – спіймали облизня.

– Не дають грошей, тільки дають талончики, а коли отримувати, невідомо.

– Кажуть, не привезли грошей, немає грошей, питання до банку. А до якого – нашого чи в Києві, не зрозуміло. Нема грошей, і все.

– Із 2-ї ночі займати чергу – хіба це порядок? Нащо ж так знущатись?


Чому гроші не почали виплачувати сьогодні, не знають і працівники відділень. Молоденька касирка Юля каже: не було розпорядження керівництва. Через наплив відвідувачів вона сьогодні навіть не встигла поїсти. Фахівців катастрофічно не вистачає, тому Юля виконує одразу кілька функцій: реєструє вкладників і видає пенсії. У натовпі касирці співчувають.

– Одна вона працює з 9-ї до 5-ї. І реєструє, і видає пенсії, і пенсіонерам, і військовим. То коли ж оці всі люди зможуть отримати, які стоять у черзі?

Скільки паперів — важко розібратись
(RadioSvoboda.Ua)
Обіцяної готівки поки видавати не будуть?

Із наступного тижня дніпропетровські відділення Ощадбанку переходять на особливий графік роботи: три дні на тиждень вестимуть винятково реєстрацію, в інші дні – вже виплачуватимуть кошти. Однак в обласному управлінні банку до цієї інформації вносять деякі поправки: обіцяної готівки поки видавати не будуть, першим зареєстрованим пропонуватимуть відкрити безготівкові рахунки, куди покладуть обіцяні компенсації.

Керівник обласного управління Ощадбанку Олександр Сиволап зазначив: «У заяві-дорученні було вказано, що можна отримати в готівковій чи безготівковій формі. Зараз пункт у готівковій формі виключений. У будь-якому випадку можна буде отримати готівку. Але поки тим, хто вже зареєструвався, ми тільки зможемо відкрити безготівкові рахунки».

На Дніпропетровщині в день реєструють близько десяти з половиною тисяч вкладників. В обласному управлінні Ощадбанку України прогнозують, що такий ажіотаж триватиме ще кілька тижнів. Через агресивність вкладників заручилися підтримкою правоохоронців – у частині відділень чергує міліція, що має запобігати конфліктам. Поки, за офіційними даними, ніяких ексцесів не сталося. Однак люди у черзі пліткують – сьогодні буцімто в одному з відділень «Ощадбанку» у натовпі одна жінка побила і покусала іншу.

Матеріали до теми:

• «Час розплати». Як будуть виплачувати внески вкладникам Ощадбанку? • На Донеччині черги біля Ощадкас стоять до 4-ї ранку • Кияни по 3 години стоять у чергах на реєстрацію колишніх вкладників Ощадбанку СРСР
XS
SM
MD
LG