Доступність посилання

ТОП новини

Сербія прагне вступити до ЄС, але категорично проти незалежності Косова. (Огляд сербської преси)


Анамарія Рамач Белград, 11 грудня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Лібералізація візового режиму з Євросоюзом, підписання Угоди про стабілізацію та приєднання Сербії до ЄС, а також новосформований уряд у краї Косово – це основні теми перших сторінок сьогоднішніх белградської газет.

Незалежний щоденник «Данас» публікує статтю, у якій мовиться, що Сербія, ймовірно, зуміє домовитися про скасування віз із Європейським Союзом уже в березні. Головну перешкоду до цієї мети парламент країни подолав у грудні, ухваливши закон про модернізацію сербських паспортів.

А діалог може розпочатись уже після підписання Угоди про стабілізацію та приєднання, яке передбачене на 28 січня. Про це повідомив газеті Владимир Тодорич, радник віце-президента сербського уряду у справах євроінтеграції.

Газета «Вечернє новости» пише, що ще невідомо, чи ЄС взагалі запросить Сербію до підписання цієї угоди. Причиною цього є недостатня співпраця з Гаазьким трибуналом. Адже обвинувачений у скоєнні воєнних злочинів колишній генерал Ратко Младич ще перебуває на волі. Лише якщо новий головний прокурор Серж Брамерц під час візиту до Белграда переконається, що Белград повністю співпрацює з трибуналом, Сербія зможе підписати угоду про стабілізацію та асоціацію і без Младича у Гаазі.

«Я ніколи не перестану наполягати на європейському майбутньому нашої країни»

Слова нинішнього президента Сербії Бориса Тадича, який балотувався на другий президентський термін, подає незалежний щоденник «Бліц». У розпал передвиборної президентської кампанії керівник Сербії заявив, що у кінці його наступного мандату Сербія буде членом Євросоюзу. Створити умови для кращого життя можливо лише у разі, якщо Сербія буде рухатися у напрямку до Європи, буде відкритою країною і не схилятиметься до ізоляції, сказав президент Тадич. «Я ніколи не перестану наполягати на європейському майбутньому нашої країни, але так само не відмовлюся й від захисту територіальної цілісності нашої країни у Косові, і це основні засади політики, яку я вестиму в наступному періоді», – наголошує Борис Тадич.

Проурядовий щоденник «Політика» нагадує, що у новосформованому уряді Косова, який очолив голова Демократичної партії Косова і колишній лідер Косовської визвольної армії Хашім Тачі, є і двоє міністрів сербської національності – члени Самостійної ліберальної партії. Очевидно, протягом трьох наступних років у кабінеті Тачі сидітиме економіст Ненад Рашич, який керуватиме Міністерством праці та соціальної опіки, а Бобан Станкович обійме посаду міністра у справах повернення біженців та національних меншин.

Матеріали до теми:

• Новим прем’єр-міністром Косова став колишній повстанський лідер • Словенія не дає чіткої відповіді, як вона вирішуватиме питання Косова • Словенія під час головування в ЄС приділятиме велику увагу питанню Косова • Парламент Сербії розглядає резолюцію щодо позиції Белграда в проблемі Косова • Сербія погрожує світові заходами у відповідь на проголошення незалежності Косова • Рада Безпеки ООН не знайшла компромісного рішення щодо Косова
XS
SM
MD
LG