Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісія стурбована тим, що Росія перебирає контроль над сербським нафтовим монополістом


Наталія Вікуліна Брюссель, 11 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Європу непокоять плани Москви придбати сербського нафтового монополіста. «Ґазпром» пропонує 400 мільйонів євро за контрольний пакет сербської компанії НІС, яка є монополістом в очищенні нафти. Брюссель вказує, що угода про продаж має бути прозорою. Спостерігачі зазначають, що операція між Росією та Сербією носить політичний характер і що Москва пропонує явно занижену ціну.

Єврокомісія сподівається, що продаж активів такої важливої компанії, як сербської НІС, буде відкритою і буде диктуватися об’єктивними комерційними і економічними інтересами, заявила речниця Комісара ЄС з розширення Крістіна Надь.

За нафтову компанію Сербії Росія пропонує 400 мільйонів доларів готівкою та 500 мільйонів доларів у вигляді подальших інвестицій. Фахівці кажуть, що компанія коштує набагато більше. До того ж, у її купівлі зацікавлені і європейські покупці.

Це може завадити поступу Сербії на шляху до ЄС

Якщо торговельна угода між Росією і Сербією справді має політичне підґрунтя, то це може завадити поступу Белграда на шляху до Євросоюзу. Адже Брюссель наполягає на тому, що компанії з третіх країн мають вести чесну гру на енергетичному ринку ЄС.

Голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу наголосив: «Ми працюємо разом із нашими головними постачальниками, щоб розвинути енергетичне партнерство. Ці постачальники можуть і мають відігравати активну роль на наших ринках. Але це має відбуватися за таких самих чесних і рівних умов, як і для наших власних компаній. Ми не можемо дискримінувати наші компанії».

Белград «віддячує» Москві за підтримку в питанні Косова?

Виглядає на те, що перевагу при продажу нададуть Москві. Аналітики припускають, що в обмін на це Росія підтримуватиме позицію Сербії щодо неприпустимості надання Косову незалежності. А Кремль хоче використати сербську територію для входження до Центральної Європи нового російського газопроводу «Південний потік».

Водночас сербські чиновники кажуть, що за купівлею компанії НІС не стоять політичні інтереси, а їхня країна справді потребує безпечних поставок газу, які, до речі, переривалися два роки тому під час суперечки між «Газпромом» і Україною.
XS
SM
MD
LG