Доступність посилання

ТОП новини

Чи можливо поєднати швидкість і безпеку – вирішують у Мінтрансі, розглядаючи проблему міжміських приватних пасажирських перевезень


Валентина Одарченко Рівне, 11 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Вчора у Міністерстві транспорту і зв’язку розпочала працювати робоча група, покликана переглянути правила пасажирських перевезень, змінені попереднім керівництвом Мінтрансу з вересня нинішнього року. Перевізники стверджують – ці правила унеможливили їхню роботу. Тим часом контролюючі органи запевняють: це зроблено заради загальної безпеки.

Акція протестів перевізників
(RadioSvoboda.Ua)
Напередодні Нового року рух найпопулярніших приватних маршрутних таксі на трасі Рівне-Київ був майже паралізований, стверджує заступник голови Рівненської спілки водіїв Валентин Демчук – один із організаторів акції протесту перевізників.

Валентин Демчук: «На сьогодні є прецеденти, коли машину зупиняють на маршруті, висаджують пасажирів, знімають номери – пасажири більше нікуди не їдуть…».

Керуючись Наказом Мінтрансу та МВС, правоохоронці вимагали припинити пасажирські перевезення на автомобілях, переобладнаних із вантажних. Однак, як пояснив заступник начальника обласного управління автотранспорту Сергій Омельчук: «Більше половини транспортних засобів переобладнані з вантажних. Навіть чисто пасажирські транспортні засоби свого часу перевізники ввозили (в Україну) як вантажні – знімали в Польщі сидіння, щоб платити менше мито, а потім знову переобладнували на пасажирські…».

Сергій Омельчук вважає, що цей пункт правил можна скасувати, бо до цього часу переобладнувати транспорт на пасажирський підприємцям дозволяли і вони масово цим користувалися . Чому потім ввели заборону, пан Омельчук також розуміє: «У 2007 році було велике ДТП з волинським перевізником, коли загинули 12 людей. Наслідки могли б не бути такими, якби автомобіль не був переобладнаний з порушеннями…».

Перевіряти потрібно технічний стан, а не факт переобладнання?

Але перевізники переконані, перевіряти потрібно технічний стан, а не факт переобладнання. Багато хто з них узяв кредити під заставу нерухомості, щоб купити транспортні засоби для маршрутів, які нині користуються особливою популярністю. Доведені до відчаю, вони почали блокувати патрульні автомобілі Державтоінспекції, одного разу навіть розхитали міліцейський автомобіль, який став їм на заваді. А ще – провели акцію протесту, вивівши на центральний рівненський майдан своїх дружин та дітей із лозунгами: «Ні — корупції!» та «Не робіть нас жебраками!»

Зміни до правил перевезень у минулому році ухвалені необґрунтовано, вважає голова Спілки водіїв Сергій Овчинніков.

«Спільний наказ Мінтрансу і МВС зобов’язує кожного перевізника брати узгодження на кожну поїздку у Головтрансінспекції і за кожну поїздку додатково платити 97 гривень.У жодній цивілізованій країні такого не існує. А ще є постанова Кабміну…», – зазначає голова Спілки водіїв.

Прокурор відкликав свій припис

Певні результати попередніх акцій перевізників є – прокурор Рівненської області відкликав свій припис про виконання вказівок Мінтрансу, якими заборонялося возити людей на переобладнаному транспорті. Маршрутки безперешкодно почали курсувати до столиці. Нині у Мінтрансі працює робоча група з представників цього міністерства, а також юстиції та МВС, яка обіцяє врахувати інтереси усіх сторін.

А тим часом вчора на Рівненщині порушення дорожніх правил міжміським маршрутним таксі «Рівне-Березне» призвело до загибелі двох людей. Водій зупинився на вимогу пасажирів у забороненому місці. На пасажирів, які вийшли, наїхав інший перевізник. Тож проблема полягає не в переобладнаних авто, а в елементарному – виконанні правил безпеки руху.
XS
SM
MD
LG